Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Doporučení EFSA k ochraně masa před kažením během skladování a přepravy do kategorie

Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality

Doporučení EFSA k ochraně masa před kažením během skladování a přepravy

Vydáno: 13.7.2016
Tisk článku
Autor: KM EFSA
Úřad EFSA hodnotil vliv času a teploty na růst bakterií způsobujících kažení čerstvého masa.

Úřad EFSA hodnotil vliv času a teploty na růst bakterií způsobujících kažení v čerstvém hovězím, vepřovém, jehněčím a drůbežím mase. Odborníci použili prediktivní modely pro porovnání růstu bakterií způsobujících kažení a růstu patogenních bakterií a dospěli k závěru, že bakterie působící kažení rostou za stejných podmínek rychleji.

EFSA již dříve informoval o dopadech na bezpečnost masa, pokud jsou parametry (čas a teplota) různé a poskytl několik scénářů pro zajištění  bezpečnosti masa během jeho skladování a přepravy.

Komise následně požádala úřad EFSA, aby zvážil, jaké důsledky by takové scénáře mohly  mít na růst bakterií, které způsobují kažení masa.

"V případě, že by jediným hlediskem byla bezpečnost, měli by političtí činitelé na výběr z více možností. Nicméně scénáře, které jsou přijatelné z hlediska bezpečnosti, nemusí být přijatelné z hlediska kvality, " uvedla Dr. Marta Hugas, vedoucí útvaru EFSA pro biologická rizika a kontaminanty.

Současná legislativa požaduje, aby jatečně upravená těla byla chlazena na teplotu 7 °C a nižší a aby tato teplota byla udržována až do mletí (dalšího zpracování). Evropská komise chce zrevidovat tuto legislativu s cílem poskytnout průmyslu větší flexibilitu a požádala EFSA o vědecké poradenství týkající se aspektů bezpečnosti a kvality.

Odborníci také uvedli, že efektivní hygienická opatření během porážky a zpracování pomáhají chránit před kontaminací bakteriemi způsobujícími kažení.


Předchozí vědecké práce:


Zdroj: EFSA

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021