Bezpečnost potravin

Doporučené složení stravy pro diabetiky

Vydáno: 20. 8. 2006
Autor:

Jsou uvedeny doporučené denní dávky nutričních faktorů při diabetu vydané EASD, ADA a Diabetes UK.

Doporučené složení stravy pro diabetiky
[http://www.agronavigator.cz/images/system/email.gif] [http://www.agronavigator.cz/images/system/printer.gif] Článek : 50514 ; Vydáno : 19.8. 2006 ; Zdroj: Agronavigátor;  Autor : Ing. Alexandra Kvasničková
Jsou uvedeny doporučené denní dávky nutričních faktorů při diabetu vydané EASD, ADA a Diabetes UK.
Na základě stanoviska EASD (European Association for the Study of Diabetes, 2005), ADA (American Diabetes Association, 2002) a Diabetes UK (2003) bylo sestaveno doporučené složení stravy pro osoby s diabetem typu 1 a typu 2.
 
Složka
Komentář
Energie
Takový příjem energie, aby se BMI pohyboval v rozmezí 18,5–25 kg/m2
Bílkoviny
Až 1 g/kg tělesné hmotnosti; 10–20 % energetického příjmu, pokud nedochází k projevům nefropatie
Celkový tuk
<35 % energetického příjmu; v případě nadváhy se doporučuje <30 % energetického příjmu
Nasycený a trans-nenasycený tuk
<10 % energetického příjmu
n-6 polynenasycený tuk
<10 % energetického příjmu
n-3 polynenasycený tuk