Bezpečnost potravin

Dietní léčba u chronických onemocnění ledvin

Vydáno: 31. 7. 2006
Autor:

Je popsána dieta při různých typech chronických typech onemocnění ledvin.

Dietní léčba u chronických onemocnění ledvin
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 49530 ; Vydáno : 24.7. 2006 ; Zdroj: Agronavigátor; Autor : Ing. Ctibor Perlín, CSc.
Je popsána dieta při různých typech chronických typech onemocnění ledvin.
Dietní léčba u chronických onemocnění ledvin hraje rozhodující úlohu a závisí na příčinách onemocnění a na stupni funkčního poškození ledvin (nedostatečnost nebo selhání).U chronické ledvinové nedostatečnosti (CHRI) je základním principem snížení ledvinných funkcí. K tomu vede nízkobílkovinná dieta. Dieta má být individuální a má zajistit vhodný příjem důležitých látek, především bílkovin, sodíku, draslíku, fosforu a tekutin, při dostatečném energetickém příjmu (35 kcal/kg tělesné hmotnosti), aby nedocházelo k spotřebování tělesných tkání. Denní příjem bílkovin pod 0,5 g na kg hmotnosti je nutné doplňovat suplementy, je třeba omezovat příjem soli (denně max. 2 g ). Potraviny s vysokým obsahem draslíku (ovoce, zelenina, houby, brambory, luštěniny) se doporučuje omezit anebo tepelně upravit tak, aby se draslík dobře vyloužil. Omezení fosforečnanů lze omezením spotřeby kolových nápojů, ořechů, luštěnin a mléčných výrobků. Stravovací režim má vycházet z konzumu malých přesně odměřených porcí sníženého příjmu tekutin. Jsou popsána i dietní opatření u pacientů léčených hemodialýzou a s nádorovým onemocněním ledvin.