Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Dietární zdroje vitaminu D v české populaci (4-90 let) do kategorie

Aktuality > Aktuality

Dietární zdroje vitaminu D v české populaci (4-90 let)

Vydáno: 23.5.2019
Tisk článku
Autor: Společnost pro výživu
Článek publikovaný Společností pro výživu

Abstrakt
Článek popisuje hlavní zdroje vitaminu D v obvyklé stravě české populace (4–90 let) z pohledu obsahu vitaminu D a příspěvku těchto zdrojů k celkovému dietárnímu přívodu. 132 druhů potravin (kombinovaných do 86 vzorků), představujících možné zdroje v dietě, bylo analyzováno kapalinovou chromatografií s tandemovou hmotnostní spektrometrií. Nejvyšší koncentrace vitaminu D byly stanoveny ve skupině ryb (až 11,1 μg/100 g jedlého podílu). 78–89 % celkového přívodu vitaminu D (bez doplňků stravy) v obvyklé stravě pochází z vajec, jemného pečiva, mléka a mléčných výrobků, margarínů, ryb a rybích produktů, masa a masných výrobků. Výsledky vycházely z dat o individuální spotřebě potravin (studie SISP04) a aktuálních analytických dat o obsahu vitaminu D v potravinách, které byly zpracovány výpočetním systémem MCRA (Monte Carlo Risk Assessment, verze 8.2).

Autoři článku: Mgr. Svatava Bischofová, Mgr. Marcela Dofková, Ing. Jitka Blahová, Mgr. Radek Kavřík, Ing. Jana Nevrlá, RNDr. Irena Řehůřková, Ph.D., prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc.,
Centrum zdraví, výživy a potravin, Státní zdravotní ústav v Praze, pracoviště Brno,
Ústav ochrany a podpory zdraví, Lékařská fakulta MU, Brno,
Ústav hygieny a technologie mléka, FVHE, VFU, Brno

Článek byl publikován v časopise Výživa a potraviny 3/2019

 

 

Zdroj: Společnost pro výživu

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018