Bezpečnost potravin

Diabetici nepotřebují specifické normy složení potravin

Vydáno: 20. 10. 2008
Autor:

Podle zprávy Komise mají diabetici konzumovat obvyklou zdravou stravu bohatou na ovoce a zeleninu a chudou na tučné a slazené potraviny a alkohol.

Komise projednávala v září na koordinačním jednání výborů pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin zprávu týkající se potravin pro diabetiky. Zpráva zpracovaná v červnu 2008 uvádí, že diabetici nepotřebují zvláštní potraviny, ale mají konzumovat obvyklou zdravou stravu. Ve stravě mají převažovat sacharidy a má být obsaženo vysoké množství vlákniny. Strava má být bohatá na ovoce a zeleninu, chudá na tučné a slazené potraviny a alkohol a má obsahovat mírné množství výrobků z masa a mléka.
Pět členských států má stanoveny normy na výrobky určené diabetikům, např. čokolády, cukrovinky, nápoje, sušenky, džemy a umělá sladidla. Avšak podle mnoha organizovaných skupin pacientů takové speciální výrobky jen odvádějí pacienty od zachovávání správných stravovacích zásad. A kromě toho je nyní k dispozici mnoho výrobků např. s nízkým glykemickým indexem, na které se diabetické normy nevztahují, a které jsou pro diabetiky (a nejen pro ně) příznivé.
Z těchto důvodů podle zprávy Komise není třeba vyvíjet speciální normy složení potravin pro diabetiky, a je třeba v tomto duchu upravit rámcovou směrnici 89/107/EHS o potravinách pro zvláštní výživové účely.

EU Food Law, 2008, č. 359, s. 13