Bezpečnost potravin

Dětská výživa s kravským mlékem může zvyšovat riziko diabetu

Vydáno: 21. 5. 2008
Autor:

Konzumace mléka a mléčných výrobků v počátečních fázích života může korelovat s vyšším rizikem vzniku diabetu 1. typu.

Finská studie uskutečněná v roce 1993 naznačila, že konzumace mléčných výrobků v počátečních fázích života dítěte může korelovat s vyšším rizikem diabetu 1. typu. Byla vyslovena hypotéza, že beta-laktoglobulin, protein obsažený v kravském, nikoliv ale v mateřském mléce, podněcuje dětský organismus k tvorbě protilátek, které ale rovněž atakují glykodelin, což je protein nezbytný k posilování imunitního systému. Narušený imunitní systém potom nesprávně ničí pankreatické buňky produkující inzulin, což vede ke vzniku diabetu 1. stupně. Výzkumníci z laboratoře pro výzkum proteinů Anatek-EP, Portland, Maine nyní potvrdili, že všech pět sledovaných dětí s diabetem 1. typu, které byly živeny kravským mlékem, má protilátky na beta-laktoglobulin. K potvrzení těchto konstatování je zapotřebí provést ještě další výzkumy. Zpráva byla publikována v časopisu Journal of Proteome Research, 7 (5), pp 2165-2167, 2008. Další informace na této adrese.