Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Dětská výživa s kravským mlékem může zvyšovat riziko diabetu do kategorie

Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv
Zvláštní výživa > Výživa - Archiv> Zvláštní výživa> Výživa - Archiv

Dětská výživa s kravským mlékem může zvyšovat riziko diabetu

Vydáno: 21.5.2008
Tisk článku
Konzumace mléka a mléčných výrobků v počátečních fázích života může korelovat s vyšším rizikem vzniku diabetu 1. typu.
Finská studie uskutečněná v roce 1993 naznačila, že konzumace mléčných výrobků v počátečních fázích života dítěte může korelovat s vyšším rizikem diabetu 1. typu. Byla vyslovena hypotéza, že beta-laktoglobulin, protein obsažený v kravském, nikoliv ale v mateřském mléce, podněcuje dětský organismus k tvorbě protilátek, které ale rovněž atakují glykodelin, což je protein nezbytný k posilování imunitního systému. Narušený imunitní systém potom nesprávně ničí pankreatické buňky produkující inzulin, což vede ke vzniku diabetu 1. stupně. Výzkumníci z laboratoře pro výzkum proteinů Anatek-EP, Portland, Maine nyní potvrdili, že všech pět sledovaných dětí s diabetem 1. typu, které byly živeny kravským mlékem, má protilátky na beta-laktoglobulin. K potvrzení těchto konstatování je zapotřebí provést ještě další výzkumy. Zpráva byla publikována v časopisu Journal of Proteome Research, 7 (5), pp 2165-2167, 2008. Další informace na této adrese.
http://www.rssl.com/ourservices/FoodENews/Newsletter.aspx?ENewsletterID=259
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021