Konverze mykotoxinu patulinu na méně toxickou kyselinu desoxypatulinovou prostřednictvím biokontroly kvasinkovým kmenem Rhodosporidium kratochvilovae LS11.

Jablka během procesu skladování mohou napadnout
plísně. Infekce plísní
Penicillium expansum způsobuje kontaminaci ovoce a ovocných výrobků mykotoxinem patulinem. Napadené ovoce je nejenom nevzhledné, ale představuje pro spotřebitele také nezanedbatelné zdravotní riziko z hlediska bezpečnosti potravin. Kontaminaci patulinem je ale možné zabránit a to biologickou cestou. V předchozích pokusech in vitro již bylo prokázáno, že kvasinkový kmen
Rhodosporidium kratochvilovae LS11 za aerobních podmínek dokáže
patulin rozložit. Při kontrole pomocí chromatografie v tenké vrstvě bylo prokázáno, že skvrna patulinu zmizela a ze dvou nově vzniklých ložisek patulinu v dalším průběhu reakce jedno ložisko zmizelo.
Vědci ze tří univerzit, italského státního Consiglio nazionale delle Ricerche (CNR) a španělské univerzity v Cádizu nyní objasnili mechanismus biologické degradace patulinu. V rámci společného výzkumu použili
13C patulin, ložiska mykotoxinu byla identifikovaná pomocí NMR spektroskopie. Stabilním reakčním produktem je desoxypatulinová
kyselina. V biologických testech s lidskými lymfocyty desoxypatulinová kyselina vykázala v porovnání s patulinem nižší toxicitu a na rozdíl od patulinu nereagovala in vitro s ložiskem thiol tripeptid glutathionu. Ošetření jablek kvasinkovým kmenem
Rhodosporidium kratochvilovae LS11 vedlo k prokazatelné degradaci patulinu. Tvorba kyseliny desoxypatulinové z patulinu představuje novu biodegradační metodu, která je také detoxifikačním procesem.
Conversion of the mycotoxin patulin to the less toxic desoxypatulinic acid by the biocontrol trast Rhodosporidium kratochvilovae Strain LS11
J Agric Food Chem, 59, 2011, č. 21, s. 11571-11578