Bezpečnost potravin

Detektor mikroorganismů na bázi laserového světla

Vydáno: 9. 8. 2006
Autor:

Nová technologie umožňuje detektování charakteristických způsobů, kterými kolonie bakterií rozptylují laserové světlo do specifických obrazců, které se následně mohou matematicky analyzovat.

Detektor mikroorganismů na bázi laserového světla
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 49995 ; Vydáno : 8.8. 2006 ; Zdroj: Agronavigátor; Autor : Ing. Olga Kopáčová
Nová technologie umožňuje detektování charakteristických způsobů, kterými kolonie bakterií rozptylují laserové světlo do specifických obrazců, které se následně mohou matematicky analyzovat.

Američtí výzkumníci z Purdue University v Indianě vyvinuli rychlou, finančně nenákladnou metodu detekce bakterií. Nová technologie umožňuje detekování rozdílných, charakteristických způsobů, kterými kolonie bakterií rozptylují laserové světlo. Laserový rozptyloměr (scatterometer), zkonstruovaný na Purdue univerzitě umožňuje detekci a identifikaci bakteriálních kolonií během několika málo hodin, což je oproti současným metodám nesmírné zdokonalení, protože tyto metody vyžadují až dvoudenní kultivaci vzorků s následnými biochemickými testy. Bylo zjištěno, že komplexní struktury bakteriálních kolonií rozptylují světlo do specifických obrazců, které se následně mohou matematicky analyzovat. Tímto způsobem se již podařilo (a bylo popsáno v časopisu Journal of Biomedical Optics) identifikovat šest druhů bakterií rodu Listeria, které se běžně vyskytují v potravinách. Metoda je velmi přesná a pro výrobce potravin neznamená žádné velké výdaje vzhledem k tomu, že potřebný hardware, tvořený malou laserovou diodou, obrazovkou, Petriho miskami, počítačem a digitální kamerou, stojí méně než 1 000 USD. V další fázi se uvažuje s vytvořením databáze mikrobů, aby systém mohl provádět identifikace bez dalšího lidského zásahu. Více informací na adrese

http://www.fdin.co.uk/news/index.php