Bezpečnost potravin

Detekce alergenů pomocí hmotnostní spektrometrie

Vydáno: 13. 5. 2011
Autor:

Je k dispozici pět vědeckých prací zaměřených na využití MS ke stanovení alergenů v potravinách (lepku, mléka, ořechů, arašídů).

Speciální sekce časopisu Journal of AOAC Internationalse věnuje nejnovějším pokrokům v oblasti detekce alergenů pomocí hmotnostní spektrometrie (MS). Tato speciální sekce obsahuje celkem pět příspěvků (viz příloha 1–5), které demonstrují, že se techniky na bázi MS ke stanovení alergenů rychle zdokonalily, což vede k předpokladu, že se brzy stanou standardem pro testování alergenů. Pracovníci zabývající se testováním alergenů tak budou mít k dispozici širší spektrum metod, ze kterých si budou moci vybírat. 
K využití MS jakožto nového perspektivního směru v detekci alergenů se také vyjádřili editoři, kteří byli přizváni k editaci této speciální sekce časopisu J. AOAC Int.
Zdroj: Allergen Bureau eNews May 2011