Bezpečnost potravin

Desítky případů zažívacích obtíží v Hradci Králové – první výsledky

Vydáno: 15. 6. 2018
Autor: KHS Královéhradeckého kraje

Informace KHS o prvních výsledcích vyšetření nemocných osob

V úterý 5. 6. 2018 okolo 11. hodiny byly na KHS Královéhradeckého kraje nahlášeny případy několika! těžkých zažívacích obtíží. Vše spojovala konzumace pokrmů v Občerstvení Maxim (GRILL HOUSE), V Kopečku 82/3 v Hradci Králové. 

Provedli jsme zde ihned kontrolu, při které byly zjištěny určité závady, ty však nebyly takového charakteru, aby zavdaly legislativní důvod provozovnu na místě uzavřít. 

Odpoledne však případy zažívacích potíží náhle přibývaly (desítky!) a všechny měly stejného jmenovatele – konzumaci pokrmu z výše uvedeného bistra. Provozovatel bistro v odpoledních hodinách sám uzavřel. KHS provedla na místě kontrolu tohoto opatření, provozovna byla skutečně ve večerních hodinách uzavřena. Ve středu 6. 6. 2018 probíhala ze strany KHS další šetření, byly odebírány další vzorky. Uzavření provozovny jsme potvrdili i naším rozhodnutím, otevření provozovny bude tedy podléhat souhlasu KHS. 

Objevily se první výsledky vyšetření nemocných osob, kdy byl v několika případech identifikován Staphylococcus aureus  (zlatý stafylokok). Předběžné výsledky analýzy některých vzorků potravin ukazují též na stafylokoka.

Pokud by skutečně byl tento mikrob původcem daných obtíží, odpovídalo by to i našim předpokladům. Zlatý stafylokok produkuje v potravinách nebo pokrmech toxin (bakteriální jed), který po velice krátké době po konzumaci dané potraviny vyvolá velice těžký stav postižení zažívacího traktu se zvracením, průjmy, výraznou nevolností, a to vše bez teplot. Tento stav je skutečně velice dramatický, naštěstí většinou relativně velice rychle odeznívá a nezanechává žádné následky. Nicméně pro definitivní potvrzení a vysvětlení celého případu je nezbytné vyčkat na výsledky dalších vyšetření, zejména vzorků potravin. Laboratoře by v nich měly identifikovat nejen mikroorganismy, ale i mikrobiální toxiny. Dle sdělení laboratoří musíme na kompletní výsledky počkat do konce příštího týdne. 

Situaci hodnotíme jako izolovanou událost a věříme, že její příčinu se nám podaří objasnit. Přenos na další osoby nehrozí.  

Za KHS
Bc. Veronika Krejčí
8. 6. 2018, 12:30 hodin

 

Aktualizováno 15. června 2018, 15:00 hodin:

Předpokládáme, že zlatý stafylokok byl do dané provozovny zanesen nějakou osobou. Zde se rozšířil, pomnožil a vytvořil jedovatou látku, kterou nelze zničit tepelnou úpravou (termostabilní enterotoxin), a ta byla příčinou zdravotních obtíží konzumentů. Veškeré prozatímní laboratorní výsledky tomuto předpokladu odpovídají. Dle nových informací laboratoří by kompletní výsledky (dotypování druhu toxinu) měly být k dispozici do 1 – 2 týdnů.

 

Zdroj: KHS Královéhradeckého kraje

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):