Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Databáze reformulovaných potravin a nápojů – vyhledejte si potraviny s vylepšeným složením do kategorie

Označování potravin > Označování potravin
Aktuality > Aktuality
Kvalita potravin > Kvalita potravin

Databáze reformulovaných potravin a nápojů – vyhledejte si potraviny s vylepšeným složením

Vydáno: 4.8.2022
Tisk článku
Autor: PK ČR
Reformulace je úprava složení potravinářského výrobku, aby více odpovídal zásadám pestré vyvážené stravy.

Reformulace je významný nástroj, který usnadňuje volbu zdravých potravin.

Reformulace je úprava složení potravinářského výrobku, aby více odpovídal zásadám pestré vyvážené stravy, která je nedílnou součástí zdravého životního stylu. Může se jednat o snížení obsahu energie, nebo některé ze složek, jejichž nadměrná konzumace spolu s nedostatečnou fyzickou aktivitou může vést ke vzniku nadváhy až obezity, hlavního rizikového faktoru rozvoje tzv. neinfekčních, nepřenosných onemocnění, jako je například diabetes, nebo kardiovaskulární onemocnění. Reformulace může znamenat také vylepšení nutričního složení potraviny ve smyslu přidání či navýšení zdraví prospěšných látek, jako jsou např. vláknina, bílkoviny nebo některé z mikroživin (vitamíny, minerální látky). Podmínkou reformulace je zachování kvality a bezpečnosti potraviny.

Jak můžete reformulované potraviny a nápoje poznat?

Některé úpravy receptur musí výrobce zpravidla provádět postupně tak, aby případná změna senzorických vlastností byla přijatelná. Razantní snížení např. soli, cukru, nebo tuku se může výrazně projevit na samotné chuti produktu, a tím se může stát, že by Vám daný výrobek nechutnal. Platná evropská legislativa při označování potravin umožňuje komunikovat na obalu potravin změnu obsahu živiny až při dosažení 30% snížení nebo zvýšení. Výrobci spíše přistupují k postupnému snižování, a proto nelze na obalech potravin mnohdy tuto pozitivní změnu prostřednictvím schválených výživových a zdravotních tvrzení komunikovat.

Existuje však určité vodítko, kterým se můžete řídit a které vám usnadní Váš výběr:

  • na potravině je některé ze schválených výživových tvrzení, které vám říká, že potravina má určité přednosti díky obsahu energie nebo některé živiny (např. „se sníženým obsahem energie“, „se sníženým obsahem cukru“, „bez cukru“ či „se sníženým obsahem soli“ apod.);

  • vodítkem mohou na potravině být i zdravotní tvrzení, která říkají, že potravina má díky obsahu určité látky zdravotní přednosti (např. že hořčík přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání nebo beta-glukany přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi apod.);

  • hledejte logo Reformulace roku, které říká, že výrobce danou potravinu reformuloval, a že toto logo může používat se souhlasem Potravinářské komory ČR.

 

Kde je možné reformulované potraviny a nápoje vyhledat?

http://www.reformulace.cz/index.php/databaze-reformulovanych-potravin-a-napoju

Databáze je aktualizována o výrobky přihlášené do 9. ročníku soutěže "Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší potravinářský inovativní výrobek". 

Více se o reformulacích potravin dozvíte na: www.reformulace.cz

 

Zdroj: PK ČR

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021