Bezpečnost potravin

Další výzkum účinků kyseliny docosahexaenové (DHA) na lidské zdraví

Vydáno: 13. 10. 2008
Autor:

Američtí výzkumníci provedli výzkum zdravotních účinků kyseliny docosahexaenové (DHA) na lidských dobrovolnících a zkoumali zejména vliv na obsah triglyceridů a tří typů cholesterolu v krvi.

     Polynenasycená mastná kyselina DHA – docosahexaenová kyselina se přirozeně vyskytuje v rybách bohatých na olej, jako například losos a makrela, spolu s další přírodním mastnou  kyselinou – eikosapentaenovou kyselinou. DHA je často propagována jako dietní doplněk ke zlepšení zdraví kardiovaskulárního systému. Proto američtí výzkumníci nedávno zahájili studii s mužskými dobrovolníky s vysokým obsahem triglyceridů v krvi ve věku 39 – 66 let, aby zjistili účinky DHA na obsah triglyceridů ve stavu nalačno a po jídle a množství a velikost částic cholesterolu typů HDL, LDL a VLDL. Vysoký obsah triglyceridů, vysoký obsah celkového cholesterolu a vysoký počet malých částic cholesterolu LDL v krvi zvyšují riziko kardiovaskulárních chorob.
     Po dobu 90 dnů polovina z 34 dobrovolníků konzumovala cca jednu polovinu čajové lžičky DHA denně navíc k běžné stravě, zatímco druhá polovina zkonzumovala stejné množství olivového oleje. Vzorky krve ukázaly, že DHA snížila o 22 % počet malých částic LDL – velikost nejškodlivější pro kardiovaskulární systém. Snížila také obsah triglyceridů v krvi o 24 % u vzorků odebraných ve stavu nalačno a po jídle, při zvýšení množství velkých částic LDL o 127 %.
     Tento výzkum byl realizován ve spolupráci federálních a universitních odborníků a je to jeden z pouze cca desítky studií, které jsou prováděny u lidí pro zhodnocení účinků DHA samotné.