Bezpečnost potravin

Další stanoviska EFSA k udělení trvalých výjimek ze značení alergenů

Vydáno: 31. 8. 2007
Autor: pospisilova

Z šesti posuzovaných případů bylo pět žádostí zamítnuto, neboť příslušné prostředky používané ke zjemňování vína mohou vyvolat alergickou reakci.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) uveřejnil dne 6. června 2007 celkem osm stanovisek k udělení trvalých výjimek ze značení alergenů.
Vědecký panel pro dietetické produkty, výživu a alergie (EFSA-NDA) publikoval dne 23. srpna 2007 další stanoviska k této problematice, viz tabulka.
 
Žadatel
Výjimka požadovaná pro
Stanovisko EFSA k udělení výjimky
WFA, AWRI
Kasein, K-kasein ke zjemňování vína
Zamítnuto: možná alergická reakce
WFA, AWRI
Mléko (např. sušené odstředěné mléko) ke zjemňování vína
Zamítnuto: možná alergická reakce
WFA, AWRI
Rybí produkty (vyzinu) ke zjemňování vína
Zamítnuto: možná alergická reakce
DWV, VINIFLHOR
Mléko (kasein) při zjemňování vína
Zamítnuto: možná alergická reakce
DWV, VINIFLHOR
Rybí želatinu (vyzinu) při zjemňování vína
Zamítnuto: možná alergická reakce
Brewers of Europe a BFBi
Vyzinu při čiření piva
WFA, Winemakers Federation of Australia
AWRI, Australian Wine Research Institute
DWV, Deutscher Weinbauverband
VINIFLHOR, the Office National Interprofessionnel des Fruits, des Légumes, des Vins et de l’ Horticulture
BFBi, Brewing Food and Beverage Industry Suppliers Association

EFSA