Další stanoviska EFSA k udělení trvalých výjimek ze značení alergenů
Vydáno: 31. 8. 2007
Autor: pospisilova
Z šesti posuzovaných případů bylo pět žádostí zamítnuto, neboť příslušné prostředky používané ke zjemňování vína mohou vyvolat alergickou reakci.
Příloha směrnice 2005/26/ES uvádí seznam složek potravin nebo látek prozatímně vyřazených z přílohy IIIa směrnice 2000/13/ES.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) uveřejnil dne 6. června 2007 celkem osm stanovisek k udělení trvalých výjimek ze značení alergenů.
Vědecký panel pro dietetické produkty, výživu a alergie (EFSA-NDA) publikoval dne 23. srpna 2007 další stanoviska k této problematice, viz tabulka.
Žadatel
|
Výjimka požadovaná pro
|
Stanovisko EFSA k udělení výjimky
|
WFA, AWRI
|
Kasein, K-kasein ke zjemňování vína
|
Zamítnuto: možná alergická reakce
|
WFA, AWRI
|
Mléko (např. sušené odstředěné mléko) ke zjemňování vína
|
Zamítnuto: možná alergická reakce
|
WFA, AWRI
|
Rybí produkty (vyzinu) ke zjemňování vína
|
Zamítnuto: možná alergická reakce
|
DWV, VINIFLHOR
|
Mléko (kasein) při zjemňování vína
|
Zamítnuto: možná alergická reakce
|
DWV, VINIFLHOR
|
Rybí želatinu (vyzinu) při zjemňování vína
|
Zamítnuto: možná alergická reakce
|
Brewers of Europe a BFBi
|
Vyzinu při čiření piva
|
WFA, Winemakers Federation of Australia
AWRI, Australian Wine Research Institute
DWV, Deutscher Weinbauverband
VINIFLHOR, the Office National Interprofessionnel des Fruits, des Légumes, des Vins et de l’ Horticulture
BFBi, Brewing Food and Beverage Industry Suppliers Association