Bezpečnost potravin

Další nehnědnoucí jablko na trhu

Vydáno: 16. 11. 2016
Autor: BIOTRIN

Informace organizace BIOTRIN ze dne 31. 10. 2016.

Geneticky upravené jablko Artic® Fuji je již třetím nehnědnoucím jablkem na trhu Spojených států amerických (USA). U jablka bylo sníženo množství enzymu polyfenoloxidázy. Tento enzym způsobuje hnědnutí u ovoce, když je jeho dužina vystavena vzdušnému kyslíku například při krájení nebo při konzumaci. Nehnědnoucí jablka jsou tak výbornou variantou pro zpracování. Pro jejich zlepšení vzhledu a chuti není nutné použít konzervanty a aditiva.

Firma Okanagan Specialty Fruits (OSF) vyvinula v minulosti již dvě obdobná jablka Artic® Golden a Artic® Granny. Geneticky modifikovaná (GM) jablka byla povolena pro uvedení na trh USA a Kanady v roce 2015.

Již v roce 2016 firma pěstovala 70.000 stromů těchto odrůd. Pro rok 2017 a 2018 plánuje pěstovat 300.000 stromů Artic® Golden a 500.000 stromů Artic® Granny v severní Americe. Firma si od svých nehnědnoucích jablek slibuje, že se budou těšit zvýšenému zájmu ze strany průmyslu i spotřebitelů napříč USA a Kanadou.

Do konce roku 2017 firma OSF podá žádost o povolení dalšího GM jablka tzv. Artic® Gala. Kromě toho se snaží o povolení pěstování svých nehnědnoucích jablek a o jejich uvolnění na trh také v dalších zemích světa.

V EU není žádná odrůda GM ovoce schválena a ani nebyla dosud podána žádost o její povolení.

 

Zdroj:
https://www.geneticliteracyproject.org/2016/10/03/artic-fuji-third-non-browning-apple-gets-green-light-usda/
http://www.goodfruit.com/the-next-gmo-apple/

Převzato z: BIOTRIN