Bezpečnost potravin

Další mýtus zpochybněn

Vydáno: 29. 5. 2008
Autor:

Výsledky nejnovějších výzkumů zpochybňují doporučení odborníků na výživu, kteří varují před konzumací zeleniny kontaminované nitráty.  

[http://www.agronavigator.cz/UserFiles/Image/Nehasilova/salate_03_thumbnail.jpg] Jarní rychlená zelenina je známá vysokým obsahem nitrátů. Nitráty samotné jsou úplně neškodné, ale mohou být bakteriemi transformovány na jedovaté nitrity. V trávicím traktu pak z nich mohou za určitých podmínek vzniknout kancerogenní nitrosaminy. Proto se doporučuje upřednostňovat zeleninu a saláty bez nitrátů a negrilovat nic nakládaného.
 
 
Nejnovější vědecká poznání však tato doporučení podporují stále méně. Několik studií dokládá, že produkty vzniklé transformací nitrátů jsou zdraví prospěšné.
 
  • Před nedávnem se objevily informace z Anglie, že šťáva z červené řepy má vliv na pokles krevního tlaku a to díky vysokému obsahu nitrátů, z nichž činností baktérií ústní dutiny vznikají nitrity, které dále reagují za vzniku oxidů dusíku, o kterých je známo, že ovlivňují příznivě funkci krevních cév. Tak se ukázaly nitráty a nitrity v pravém světle – jako možné ochranné faktory, chránící před vznikem kardiovaskulárních onemocnění.
  • Se stoupajícím obsahem nitrátů v pitné vodě kontinuálně v populaci klesá počet případů tumorů žaludku. Je zřejmé, že i v tomto případě je nebezpečí vzniku rakoviny pro člověka odhadováno nesprávně.         
  • S tím korespondují také nejnovější poznatky ze Švédska, svědčící o tom, že nitráty prostřednictvím svých metabolitů chrání sliznici žaludku. V žaludku vzniká oxid dusný, který rozšiřuje cévy a podporuje schopnost sliznice zhojit se. Kromě toho stoupá také tvorba slizu, který chrání žaludeční sliznici před vznikem vředů a tím i před rakovinou. Předpokladem pozitivního působení nitritů však podle švédského vědce Joela Peterssona je skutečnost, že je bakteriální flóra v ústní dutině intaktní a není poškozena antibakteriální ústní vodou. Potom totiž nevznikají žádné nitrity.
  • Také ve Velké Británii paralelně s klesajícím obsahem nitrátů v potravinách stoupá počet alimentárních otrav. Na rozdíl od výživářských poradců náš organismus umí v případě potřeby vyrobit nitrity a následně je transformovat pomocí bakteriální flóry v ústní dutině na užitečné sloučeniny dusíku: ve slinách vzniká menší množství nitritů, které usmrcují choroboplodné zárodky. Oxidy dusíku a další dusíkaté deriváty, které se vyznačují antibakteriálními účinky tak chrání organismus před alimentárními infekcemi a záněty žaludeční sliznice. Také k regulaci imunitního systému organismus potřebuje sloučeniny dusíku.              

Forschung entlarvt weiteren Ernährungsmythos: Nitrat ist gut für den Magen [cit. 2008-05-26], www.animal-health-online.de