Bezpečnost potravin

Cukry ve výživě: Nový termín pro zhodnocení jejich bezpečnosti stanoven na rok 2021

Vydáno: 10. 8. 2020
Autor: KM EFSA

Tisková zpráva EFSA

EFSA revidoval termín pro zpracování hodnocení bezpečnosti cukrů ve výživě a to s ohledem na dopady pandemie COVID-19, která zkomplikovala proces přezkoumávání mimořádně velkého objemu vědeckých informací, jež jsou v hodnocení zohledňovány.

Zahájení veřejné konzultace k návrhu vědeckého stanoviska je nyní plánováno na polovinu roku 2021, s přijetím konečné verze před koncem stejného roku.

Odborníci EFSA na výživu se pokusí stanovit nejvyšší tolerovatelný příjem pro celkové/přidané/volné cukry, pokud to dostupná data dovolí. V opačném případě budou k charakterizaci rizika použity jiné hodnoty. Vědecké poradenství EFSA pomůže národním autoritám stanovit doporučení pro konzumaci cukrů a pokyny pro stravování.

 

Zdroj: EFSA