Bezpečnost potravin

Čokoláda pro zdravé zuby

Vydáno: 12. 2. 2009
Autor:

Při náhradě sacharózy izomaltulózou  v čokoládě společnosti Barry Callebaut nedochází ke kritickému zvýšení kyselosti v ústech. Výrobky jsou označeny razítkem Happy Tooth vydaným  společností Toothfriendly International.

Dva belgičtí výrobci čokolády „Daskalidès“ a „Chocolaterie Smet“ působící po celém světě uvedli v prosinci 2008 na trh výrobky z čokolády firmy Barry Callebaut  (špičkový dodavatel kakaa a čokolády) s certifikátem „Happy Tooth“ získaným od společnosti Toothfriendly International, což je nezisková organizace zřízená na podporu dentálního zdraví po celém světě. Přidělení značky „Happy Tooth“ je podloženo vědeckým zkoumáním nezávislými akademickými institucemi. Značka zaručuje, že produkt nezpůsobuje kažení zubů.
Čokoláda firmy Barry Callebaut obsahuje např. místo sušeného mléka mléčnou bílkovinu (tzn. bez laktózy), místo bílého cukru izomaltulózu – přírodní cukr vyskytující se v  v medu nebo třtině. Izomaltulóza sice sestává ze stejných monosacharidů jako sacharóza (z glukózy a fruktózy), ale je rezistentní vůči bakteriím ústní dutiny. Proto nedochází v ústech ke zvyšování kyselosti, která patří k podmínkám vzniku zubního kazu. Kritickým rozmezím kyselosti je pH 5,7, avšak po konzumaci čokolády Barry Callebauts´s zůstává v ústech vyšší hodnota pH. Izomaltulóza chutná přibližně stejně sladce jako cukr, je snadno stravitelná a na rozdíl od sladidel, jako jsou polyoly, nemá laxativní účinek.
Smet uvedl na trh sérii čtyř dutých figurek Hopla, které jsou baleny v krabičkách po třech kusech o celkové hmotnosti 85 g. Tyčinky Daskalidès (à 45 g) jsou z „toothfriendly“ mléčné čokolády s lískooříškovou náplní.

Confectionary Production, 74, 2008/2009, č. 9, s. 12