Bezpečnost potravin

Čokoláda “přátelská“ k zubům schválena zubními lékaři

Vydáno: 10. 11. 2007
Autor: pospisilova

Nová čokoláda společnosti Barry Callebaut je první čokoládou s cukrem, která byla schválena zubními odborníky jako výrobek bezpečný pro zuby.

Nová čokoláda společnosti Barry Callebaut je první čokoládou s cukrem, která byla testována zubními odborníky a posléze deklarována jako výrobek bezpečný pro zuby. Čokoláda, která se vyrábí s použitím isomaltulosy byla schválena experty mezinárodní organizace Toothfriendly International. Isomaltulosa je přírodní složka medu a cukrové třtiny, má velmi sladkou chuť, nemá laxativní účinky a na rozdíl od sacharosy nepůsobí nepříznivě na zuby. Čokoláda je určena zejména pro děti. Prováděné pH testy prokázaly, že čokoláda nepředstavuje žádné riziko pokud se týká zubního kazu, protože nesnižuje hodnotu pH plaku pod 5,7. Pokud koncentrace kyselin poklesne pod tuto hodnotu, může dojít k poškození zubů. Isomaltulosa nejenom že nezpůsobuje kažení zubů, ale je rovněž pomaleji trávena než sacharosa, což se projevuje nižším glykemickým indexem a nižší insulinovou odezvou. K výrobě byla použita isomaltulosa obchodní značky Palatinose německé společnosti Palatinit GmbH, která se specializuje na výrobu funkčních sacharidů. Dosud se isomaltulosa používala především pro výrobu nápojů pro sportovce, funkčních a wellness nápojů. Více informací na adrese  nebo zde