Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Čokoláda “přátelská“ k zubům schválena zubními lékaři do kategorie

Vlivy na zdraví - Archiv > Vlivy na zdraví - Archiv> Potravinářství - Archiv

Čokoláda “přátelská“ k zubům schválena zubními lékaři

Vydáno: 10.11.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Nová čokoláda společnosti Barry Callebaut je první čokoládou s cukrem, která byla schválena zubními odborníky jako výrobek bezpečný pro zuby.
Nová čokoláda společnosti Barry Callebaut je první čokoládou s cukrem, která byla testována zubními odborníky a posléze deklarována jako výrobek bezpečný pro zuby. Čokoláda, která se vyrábí s použitím isomaltulosy byla schválena experty mezinárodní organizace Toothfriendly International. Isomaltulosa je přírodní složka medu a cukrové třtiny, má velmi sladkou chuť, nemá laxativní účinky a na rozdíl od sacharosy nepůsobí nepříznivě na zuby. Čokoláda je určena zejména pro děti. Prováděné pH testy prokázaly, že čokoláda nepředstavuje žádné riziko pokud se týká zubního kazu, protože nesnižuje hodnotu pH plaku pod 5,7. Pokud koncentrace kyselin poklesne pod tuto hodnotu, může dojít k poškození zubů. Isomaltulosa nejenom že nezpůsobuje kažení zubů, ale je rovněž pomaleji trávena než sacharosa, což se projevuje nižším glykemickým indexem a nižší insulinovou odezvou. K výrobě byla použita isomaltulosa obchodní značky Palatinose německé společnosti Palatinit GmbH, která se specializuje na výrobu funkčních sacharidů. Dosud se isomaltulosa používala především pro výrobu nápojů pro sportovce, funkčních a wellness nápojů. Více informací na adrese  nebo zde
 
Confectionery Production, 73, 2007, č. 10, s. 12 
 
 
                         
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018