Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Co je kvalita potravin a dvojí kvalita potravin do kategorie

Aktuality > Aktuality
Kvalita potravin > Kvalita potravin

Co je kvalita potravin a dvojí kvalita potravin

Vydáno: 20.9.2019
Tisk článku
Autor: SZÚ, CZVP
Informace Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ

Na mnoha fórech  se neustále hovoří o kvalitě potravin. Zejména média pojem masivně používají. Ale otázka je, co si pod tímto pojmem vlastně představují. Pojem "kvalita potravin" je mimořádně komplexní, dialektický pojem. Navíc se často ztotožňuje s pojmem "dvojí kvalita potravin", což v ČR stále rezonuje. Ale legislativa dosud není na stole. Zatím nejsou známé ani dohodnuté a schválené definice. Snad budou k dispozici příští rok. 

V naší odborné zdravotnické praxi používáme zatím tyto definice. A myslím, že se ani do budoucna moc nezmění.

Co vše zahrnuje kvalita potravin

Kvalita potravin je jakostní charakteristika potravin, která je přijatelná pro spotřebitele. (pozn. toto konstatování je mimořádně důležité - spotřebitel nemusí být jen koncový konzument potraviny, ale například potravinářská firma, pro níž je zisk zásadní parametr)

Zahrnuje obvykle:

  • charakteristiky jako je vzhled, struktura, chuť;
  • charakteristiky, které jsou definovány legislativou (bezpečnostní, komoditní a nutriční parametry, včetně značení);
  • specifické normativní požadavky na komoditu (např. PNT)
  • hygienické požadavky na zpracování potravin, které  zahrnují celý výrobní proces;
  • společenské a religiozní požadavky (např. košer, halal)

 

Co je dvojí kvalita potravin 
Zjednodušeně „stejný obal, jiné složení”. Je to pouze jeden z mnoha parametrů kvality.  

"Nekvalitní potravina" zdaleka nemusí být škodlivá pro zdraví a dokonce ani nevhodná pro lidský konzum. Může být z hlediska platné legislativy bezpečná (nařízení EPR č. 178/2002).

 

Pak se v tom má běžný smrtelník vyznat. Ve veřejném prostoru s těmito pojmy hodně zachází, ale ne vždy korektně. Snad je dobré si položit otázku, v jakém kontextu je pojem použit a co řečník sleduje svým vystoupením, jaké má vlastně zájmy. Není ostudou v takové diskusi položit otázku, které aspekty kvality potravin má řečník vlastně na mysli.Usnadní to chápání souvislostí.

J.Ruprich, CZVP Brno

Zdroj: SZÚ


Foto: Shutterstock

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):
Jakost

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018