Bezpečnost potravin

Citronovou šťávou proti ledvinovým kamenům

Vydáno: 27. 2. 2013
Autor: sukova1

Studie prokázala, že čerstvá citronová šťáva může být alternativou k lékům užívaným k snížení rizika opakovaného vytváření ledvinových kamenů.

Konzumace čerstvé citronové šťávy jako doplněk každodenní stravy může snížit riziko opakovaného vytváření ledvinových kamenů u pacientů, kteří dosud tímto problémem trpěli. Vyplývá to ze studie Výzkumného centra Mario Negri a Všeobecné nemocnice v Bergamu, které se zúčastnilo 200 pacientů, která trvala 2 roky, přičemž účastníci denně konzumovali stanovené množství citronové šťávy.

Cílem studie nebyl jen vliv na ledvinové kameny, ale i na komplikace, které se při této chorobě mohou vyskytovat, jako infekce močových cest a koliky a vliv na počet pobytů v nemocnici.

Ledvinové kameny postihuji 10 – 12 % obyvatel. Bez specifické medikamentózní léčby se výskyt kamenů často opakuje. Po roce po prvním výskytu dojde k opakování u 15 – 20 % pacientů, do 5 let jejich podíl vzroste na 50 %.

Citrony jsou z citrusových plodů nejbohatší na citran, obsahují ho 5krát více než pomeranče.

Obvyklé léky obsahují citran draselný a jejich denní dávka odpovídá obsahem citranu polovině šálku čerstvé citronové šťávy. Šťáva se proto stává účinnou alternativou.


Flüssiges Obst, 2012, č. 12, s. 464