Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Citronovou šťávou proti ledvinovým kamenům do kategorie

Aktuality > Aktuality

Citronovou šťávou proti ledvinovým kamenům

Vydáno: 27.2.2013
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Studie prokázala, že čerstvá citronová šťáva může být alternativou k lékům užívaným k snížení rizika opakovaného vytváření ledvinových kamenů.

Konzumace čerstvé citronové šťávy jako doplněk každodenní stravy může snížit riziko opakovaného vytváření ledvinových kamenů u pacientů, kteří dosud tímto problémem trpěli. Vyplývá to ze studie Výzkumného centra Mario Negri a Všeobecné nemocnice v Bergamu, které se zúčastnilo 200 pacientů, která trvala 2 roky, přičemž účastníci denně konzumovali stanovené množství citronové šťávy.

Cílem studie nebyl jen vliv na ledvinové kameny, ale i na komplikace, které se při této chorobě mohou vyskytovat, jako infekce močových cest a koliky a vliv na počet pobytů v nemocnici.

Ledvinové kameny postihuji 10 – 12 % obyvatel. Bez specifické medikamentózní léčby se výskyt kamenů často opakuje. Po roce po prvním výskytu dojde k opakování u 15 – 20 % pacientů, do 5 let jejich podíl vzroste na 50 %.

Citrony jsou z citrusových plodů nejbohatší na citran, obsahují ho 5krát více než pomeranče.

Obvyklé léky obsahují citran draselný a jejich denní dávka odpovídá obsahem citranu polovině šálku čerstvé citronové šťávy. Šťáva se proto stává účinnou alternativou.


Flüssiges Obst, 2012, č. 12, s. 464

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021