Bezpečnost potravin

Chráněné zeměpisné označení pro Jihočeskou Zlatou Nivu

Vydáno: 15. 2. 2010
Autor:

Nařízení Evropské Komise ze dne 14. 1. 2010.

Nařízení Komise (EU) č. 32/2010 ze dne 14. ledna 2010 o zapsání názvu do rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení (Jihočeská Zlatá Niva (CHZO))

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Úřední věstník Evropské unie:  L 10, svazek 53, 15. ledna 2010, s.7

Jihočeská Zlatá niva je sýr s plísní uvnitř hmoty, vyráběný z mlékárensky ošetřeného mléka a je určen pro přímou spotřebu i na další zpracování. Hmota sýru je barvy smetanové až krémové v kombinaci s modrozeleným porostem ušlechtilé plísně Penicillium roqueforti. Jemná, drobivě roztíratelná. Ovocně rozinkového aroma, lahodně komplexní slané chuti s pikantním dozníváním. Obsah tuku v sušině: 60 % Složení výrobku: mléko, jedlá sůl, mlékárenská kultura, ušlechtilá plíseň Penicillium roqueforti.
Jihočeská niva je zlaté velmi podobná, jen má 50procentní obsah tuku a využívá se více k vaření.
 
Chráněné zeměpisné označení pro Jihočeskou Nivu
(Uplynula lhůta k připomínkám vůči udělení CHZO, takže se očekává vydání schvalovacího rozhodnutí ES.)