Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Chlazení vajec cirkulujícím plynným oxidem uhličitým do kategorie

Rizikové faktory - Archiv > Rizikové faktory - Archiv> Potravinářství - Archiv
Biologická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Biologická rizika> Rizikové faktory - Archiv
Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv > Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Potravinářství - Archiv

Chlazení vajec cirkulujícím plynným oxidem uhličitým

Vydáno: 24.11.2010
Tisk článku
Růstu salmonely lze zabránit  ochlazením vajec pod 7 ˚C během několika minut.

Výzkumníci z Purdue University (West Lafayette, Ind) zkoumali možnost zabránění růstu salmonely ve vejcích ochlazením bezprostředně po snůšce. Tým vedený Kevinem Keenerem vyvinul postup, při němž se plynným oxidem uhličitým o teplotě minus 79 ˚C cirkulujícím kolem vajec v chladicí komoře vytvoří tenká vrstva ledu uvnitř skořápky, která způsobí, že se obsah ochladí pod 7 ˚C během několika minut (2 – 5 minut). Bylo ověřeno, že vejce při tomto procesu neprasknou, skořápka vydrží tlak vytvořený expanzí při rozpouštění tenké vrstvičky ledu. Zatím je k dispozici pouze laboratorní zařízení.
Pokud se vejce zchladí na 7 ˚C do 12 h po snůšce, odhaduje se snížení výskytu onemocnění salmonelou o 78 %.

Pokud se vejce běžně chladí cirkulujícím vzduchem v chladírnách z teploty kolem 37 ˚C, zabalená na proložkách v klecových obalech  a na paletě, může vychlazení vajec uprostřed palety s 20 000 vajec trvat až 6 dní. A pokud nedojde k vychlazení vajec umístěných uprostřed, salmonela roste. Odhaduje se, že je kontaminováno 1 vejce z 20 000. Většinou se však v praxi neprovádí chlazení vůbec (teprve u spotřebitele doma).

Zástupce Drůbežářské asociace státu Indiana prohlásil, že podpoří zavádění nové technologie, pokud se prokáže, že neovlivňuje negativně kvalitu vajec. Po rozsáhlém stažení kontaminovaných vajec ze dvou farem v Iově v srpnu 2010 panuje v USA značná nedůvěra v bezpečnost vajec (viz Vejce kontaminovaná salmonelou v USA).


Purdue University

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018