Bezpečnost potravin

Českému vepřovému do Japonska dveře otevřené

Vydáno: 9. 12. 2013
Autor: SVS ČR

Tisková zpráva SVS ČR ze dne 9. 12. 2013.

Na Mikuláše, 6. prosince, zařadilo japonské ministerstvo zemědělství naši republiku do seznamu zemí, které smějí do „Země vycházejícího slunce“ dovážet vepřové maso. Je to výsledkem několikaletého koordinovaného úsilí Státní veterinární správy a Ministerstva zemědělství ČR.

Získat toto povolení je velkým úspěchem, českým firmám se tak otevírá další trh, a že není malý, o tom svědčí fakt, že Japonsko dováží ročně okolo 800 000 tun vepřového masa.

Podle předběžných informací Státní veterinární správy se již hlásí první zájemci o vývoz. Jejich seznam bude začátkem příštího roku nahlášen japonské straně. V současné době probíhá dojednávání veterinárního osvědčení, na něž se budou moci vepřové maso a výrobky z něj vyvážet.

Jak říká Milan Malena, ústřední ředitel Státní veterinární správy, naším cílem je dozorovat zdravotní nezávadnost produkce domácí i cizí, ale kromě toho též napomáhat při uplatňování domácí produkce na zahraničních trzích.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS: www.svscr.cz.

Zdroj:  SVS ČR