Bezpečnost potravin

České léčivé rostliny jako možný zdroj antioxidantů

Vydáno: 23. 5. 2008
Autor:

Bylo testováno 17 bylin. Jsou uvedeny byliny s největšími antioxidačními účinky.


Na Ústavu chemie a analýzy potravin Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha provedli studii (viz příloha), v rámci které se sledovala antioxidační aktivita 17 českých léčivých rostlin a porovnávala se s antioxidační aktivitou zeleného čaje. Antioxidační aktivita vodných a etanolových extraktů testovaných bylin byla stanovena spektrofotometrickou metodou využívající stabilní volný radikál DPPH (2,2-difenyl-1-picrylhydrazyl), obsah sloučenin s redukčními vlastnostmi ve vodných extraktech byl stanoven průtokovou injekční analýzou s amperometrickou detekcí.
Vysoká antioxidační aktivita byla zjištěna v extraktech rostlin z čeledi Rosaceae (šípek, listy malin, borůvek a jahod), dále v čeledi Lamiaceae (oregano, melisa, tymian, hluchavka a máta) a v květech lípy a černého bezu. Jde o kvalitní a bezpečné zdroje antioxidantů, které by se mohly využívat k přímé konzumaci jako různé druhy nápojů nebo ve formě extraktů ke zvýšení nutriční hodnoty různých potravin a stravy.
 
 
Czech J. Food Sci. 26, 2008, č. 2, s. 132–138