Bezpečnost potravin

Cereálie se sójovým proteinem

Vydáno: 20. 3. 2008
Autor:

Nová cereální směs obsahující v jedné porci 5 g vlákniny a 10 g proteinu, z čehož 6,5 g je protein sójový, splňuje požadavky amerického FDA pro zdravotní tvrzení o proteinu, sójovém proteinu a vláknině.

Výzkumníci z University of Illinois připravili novou cereální směs, která v jedné porci obsahuje 5 g vlákniny a 10 g proteinu, z čehož 6,5 g představuje protein sójový, takže výrobek splňuje požadavky amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) pro zdravotní tvrzení o proteinu, sójovém proteinu a vláknině. Nový druh cereálií ve čtyřech variantách – neochucené s odstředěným mlékem, neochucené bez mléka, ochucené skořicí a podávané s odstředěným mlékem, resp. ochucené skořicí bez mléka – byl senzoricky hodnocen skupinou 120 spotřebitelů, kteří následně ještě hodnotili tyto cereálie z hlediska pozitivních zdravotních účinků v porovnání s pěti druhy cereálií běžně prodávaných v obchodech. Přestože je třeba provést ještě některá další šetření, je již v tomto stádiu výzkumu zřejmé, že minimálně jeden ze čtyř výrobků je lepší než obdobné výrobky prodávané v současné době. Výzkum je nyní ve fázi hledání optimální kombinace různých chuťových komponent a sladidel, která by vhodně doplnila nutriční profil výrobku.