Celozrnné výrobky vykazují přírodní probiotický účinek
Vydáno: 5. 12. 2006
Autor:
Strava s vysokým obsahem celozrnné cereální složky má vysoce příznivý vliv na lidské zdraví a může dokonce zvyšovat množství laktobacilů a bifidobakterií v žaludku.
Pracovníci Reading’s Department of Food Biosciences britské univerzity v Reading zjistili jako první v rámci svých výzkumů, že strava s vysokým obsahem celozrnné cereální složky má vysoce příznivý vliv na lidské zdraví a může dokonce zvyšovat množství „přátelských bakterií“ (laktobacily a bifidobakterie) v žaludku a zvyšovat tak účinně prebiotickou aktivitu. Na celkové příznivé zdravotní účinky cereálií mají velký vliv způsoby úpravy a zpracování cereálií, přičemž méně zpracované cereálie pozitivně ovlivňují přirozenou prebiotickou aktivitu střevní mikroflory, zatímco vysoce rafinované cereální otruby v podstatě žádné účinky nevykazují. Příznivé zdravotní účinky potravin s celozrnnými cereáliemi, především na srdce a regulaci tělesné hmotnosti jsou všeobecně známy, nyní se k nim řadí i některé celozrnné potraviny, u kterých byl zjištěn přirozený prebiotický účinek. Nejvyšší prebiotický efekt prokazovaly výrobky Shredded Wheat, dále pak cereálie Shreddies and Cheerios. Více informací na adrese


