Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Celozrnné potraviny snižují riziko aterosklerózy do kategorie

Vlivy na zdraví - Archiv > Vlivy na zdraví - Archiv> Potravinářství - Archiv

Celozrnné potraviny snižují riziko aterosklerózy

Vydáno: 22.6.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Zvýšený příjem potravin bohatých na složky celého zrna má spojitost se zlepšením zdraví krevních cest a příznivými účinky na zdraví srdce.
Výsledky studie prováděné pracovníky Wake Forest University, publikované v časopisu American Journal of Clinical Nutrition (Volume 85, Pages 1495-1502) naznačují, že zvýšený příjem potravin bohatých na složky celého zrna má spojitost se zlepšením zdraví krevních cest a příznivými účinky na zdraví srdce. Ve studii byla sledována u skupiny 1178 etnicky rozdílných mužů a žen tloušťka některých krevních cév jako funkce konzumace celozrnných potravin. Celozrnné potraviny, resp. celá zrna se stala středem pozornosti minulého roku zejména v USA, kdy FDA povolil, aby potraviny obsahující minimálně 51 % hmotnostních celého zrna a současně mající nízký obsah celkového a nasyceného tuku a nízký obsah cholesterolu mohly být označovány zdravotním tvrzením o spojitosti celozrnných potravin a redukováním rizika srdečního onemocnění a některých typů rakoviny. Pojem celozrnný je považován pro spotřebitele za přijatelnější než termín vláknina, který někteří výrobci používají ke zdůraznění „zdravosti“ svých výrobků. Bylo konstatováno, že příznivý vztah mezi příjmem celozrnných potravin a aterosklerózou nebo kardiovaskulárními onemocněními je široce aplikovatelný na osoby různých etnik i různých profilů rizika kardiovaskulárních onemocnění. Ateroskleróza je hlavním rizikovým faktorem kardiovaskulárního onemocnění (CVD), které způsobuje v Evropě téměř 50 % úmrtí a ročně přijde ekonomiku EU na zhruba 169 mld. EUR (202 mld. USD). V rámci studie bylo sledováno prostřednictvím frekvenčních dotazníků stravování skupiny mužů a žen průměrného věku 55,2 let po dobu pěti let. Na začátku a po pěti letech byla měřena pomocí karotidní ultrasonografie tloušťka krkavice. Po vyloučení potenciálně rušivých nutrientů jako hořčík, thiamin, vitamin B6, vláknina a vitamin E bylo zjištěno, že konzumace celých zrn významně koreluje se snižováním rizika aterosklerózy definovaného jako nižší tloušťka komplexu intima-media krkavice (IMT). Autoři upozorňují na určitá omezení při získávání výsledků, zejména pokud se týká měření příjmu celých zrn pomocí dotazníkové akce a nutnost dalších výzkumů. Nicméně zdůrazňují, že zvýšená spotřeba celozrnných potravin představuje zdraví prospěšnou a příjemnou variantu snižování rizika aterosklerózy a kardiovaskulárních onemocnění.  
http://www.nutraingredients.com/news/ng.asp?n=77253-whole-grains-cardiovascular-disease-magnesium 
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018