Bezpečnost potravin

Celozrnné cereální přesnídávky jsou pro sportovce stejně účinné jako speciální nápoje

Vydáno: 23. 6. 2007
Autor: pospisilova

Miska celozrnných pšeničných lupínků s odtučněným mlékem může být stejně účinná pro regeneraci sil sportovců jako speciální nápoje.

Na 54. výročním zasedání American College of Sports Medicine (ACSM) bylo mj. výzkumníky konstatováno, že miska celozrnných pšeničných lupínků s odtučněným mlékem může být stejně účinná pro obnovování sil po sportovním výkonu jako speciální nápoje pro sportovce. Příznivé účinky jsou přičítány obsahu proteinů a sacharidů celozrnných pšeničných cereálií, které mohou napomáhat obnově tkáně postižené po namáhavém cvičení. Hodnota krevního laktátu byla po konzumaci cereálií nižší, pravděpodobně kvůli skladování glykogenu, nadto byly svaly připraveny skladovat po cereální mléčné stravě další glykogen, dokonce i poté co byl glykogen již syntetizován. Společnost Leatherhead International vyčíslila, že celkový světový trh potravin a nápojů pro sportovce v loňském roce dosáhl výše 19,37 mld. USD, přičemž během posledních pěti let vzrostl o 50 %. Podle zprávy společnosti Mintel dosáhl v září roku 2005 britský trh výživy pro sportovce 207 mil. £ (301,9 mil. EUR) a vzrostl od roku 2001 o 122,6 %. Na trhu v současné době dominují nápoje pro sportovce, které mají jednu nespornou výhodu, kterou je jejich pohodlné použití. Výzkum byl zaměřen na provádění testů účinnosti celozrnných potravin na obnovu unavených svalů při reálném cvičebním scénáři. V rámci výzkumu dvanáct cyklistů hladovělo po dobu dvanácti hodin před dvouhodinovou jízdou na kole. Po výkonu na cyklistickém ergometru dostávali účastníci buď celozrnné pšeničné vločky s odtučněným mlékem, nebo sportovní nápoje s obsahem sacharidů. V obou případech bylo zjištěno zvýšení krevní glukosy a hladiny insulinu, ale během fáze obnovy zvyšovaly cereálie v porovnání s nápoji pro sportovce insulin podstatně více a zamezovaly zvyšování krevního laktátu. Skupina s cereáliemi rovněž vykazovala výrazně lepší syntézu proteinu a vyšší potenciál ve skladování glykogenu. Ve výzkumu je třeba pokračovat a pečlivě prozkoumat spolupůsobení řady dalších faktorů. Výzkum byl sponzorován společností Wheaties a General Mills Bell Institute of Health and Nutrition.