Cassava zabíjela
Nedostatečná tepelná úprava kořenové zeleniny cassava (Manihot esculenta: kasava, maniok, juka, tapioka) byla pravděpodobně příčinou úmrtí školáků v důsledku otravy kyanidem. Výskyt kyanogenních glykosidů v rostlinách rostoucích v ČR.
Nejméně 25 dětí zemřelo ve filipínském městě Mabini na otravu z jídla. Ve školní jídelně dostaly koláčky ze slazené cassavy. Pak si většina ze 476 žáků stěžovala na bolesti břicha a křeče. Pravděpodobnou příčinou smrti byl kyanid, který se v málo uvařené cassavě nachází.
Cassava je dlouhá kořenová zelenina, která se musí delší dobu vařit a používá se jako příloha. Platí za filipínskou pochoutku. Smažené koláčky z cassavy dostaly děti jako dopolední svačinu během přestávky. Místní nemocnice v centrální filipínské oblasti Bohol přijaly během středy přes 100 dětí, většinou ve věku kolem deseti let. "Několik dětí sem přivezli kvůli zvracení a bolestem břicha," řekl lokálnímu rádiu Elpidio Bonito z nemocnice v Ubay. Celkem tam léčili 69 školáků. Zbylých asi 50 žáků ze základní školy San Jose přijaly také dvě další nemocnice spolu s jednou starší ženou, která pokrm prodávala.
Výzkum zaměřený na bezpečnost casssavy
Cassava a potraviny na bázi cassavy se ve velkém konzumují v Asii a v řadě rozvojových zemí v oblasti tropů. Z hlediska bezpečnosti potravin se zájem odborníků soustřeďuje na přítomnost linamarinu, kyanogenního glukosidu v cassavě a ve zpracovaných výrobcích.
Na NUS (National University of Singapore) vyvinuli dipstick na bázi enzymů, který umožňuje monitorovat kyanogenní potenciál v kořenech cassavy a ve zpracovaných výrobcích. Výzkum se zaměřuje na jednokrokový postup izolace linamarázy z cassavy – klíčového enzymu pro stanovení kyanogenu a hledají se postupy detoxikace cassavy během zpracování. Na NUS používají rovněž techniku tkáňové kultury k lepšímu pochopení kyanogeneze s cílem využít molekulární prostředky k vývoji transgenní cassavy s vyšším obsahem bílkovin v kořenech a s nižším obsahem kyanogenu.
Výskyt kyanogenních glykosidů v rostlinách rostoucích v ČR
Další informační zdroje
In: Sborník ze semináře “Chemical Reaction in Food V”, Praha, 29. 9.–1. 10. 2004. Speciální číslo časopisu Czech Journal of Food Science, vol. 22 (uvedený časopis je ve fondu knihovny ÚZPI).