Bezpečnost potravin

Campylobacter jejuni a jeho likvidace u drůbeže pomocí nanotechnologie

Vydáno: 25. 6. 2009
Autor:

Postup vypracovaný v USA. Výzkumný projekt financovaný ministerstvem zemědělství (USDA).

Campylobakter jejuni jsou baktrie, které způsobují u člověka křeče v břiše a silný krvavý průjem. Velké studie ukázaly, že 50–70 % infekcí způsobených kampylobakterem pochází z drůbežích výrobků, které byly kontaminovány obsahem střev během zpracování. V současné době neexistuje žádná praktická a účinná metoda řešení tohoto problému souvisejícího s bezpečností potravin.
Ministertvo zemědělství USA (USDA) podpořilo projekt, který se realizoval v letech 2000–2005. Jeho cílem bylo vyvinout a vyhodnotit novou strategii na farmách, která by vedla k odstranění kampylobakterů z trávicího traktu drůbeže dříve, než dojde k jejímu zpracování. Tato strategie je založena na využití bioaktivních nanočástic speciálně navržených tak, aby vázaly biomolekulární struktury na povrchu kampylobakterů. Nejprve byla syntetizována řada potenciálně bioaktivních nanočástic. Ty se následně testovaly in vitro a vybraly se nejvíce účinné a bezpečné nanočástice. Ty se orálně aplikovaly kuřatům a krůtám za běžných podmínek na farmě s cílem vyplavit usídlené kampylobaktery z výstelky střev a usnadnit jejich vypuzení výkaly. Následně se testoval obsah střev ptáků, aby se zjistilo, k jakému snížení kampylobakterů ve střevech došlo.
Projekt ukázal, že lze syntetizovat nanočástice, které se cíleně vážou k bakteriálním patogenům a způsobují jejich shlukování . Více informací o projektu Adhesin-specific nanoparticles for removal of Campylobacter jejuni from poultry.
 
Zdroj: USDA–CRIS