Bezpečnost potravin

Cadbury a Mars odstraní nebezpečná „éčka“. 

Vydáno: 11. 12. 2007
Autor: pospisilova

Aditiva obsažená ve sladkostech souvisejí s hyperaktivitou dětí, která začíná být jedním z negativních projevů civilizace. Společnosti Cadbury a Mars proto slibují, že je ze svých výrobků odstraní.  

Poté, co výzkum odhalil negativní vliv přídatných látek na chování dětí, dva cukrovinkoví giganti přislíbili, že umělá aditiva ze sladkostí odstraní.
 
Toto rozhodnutí společností Cadbury a Mars je jednak vítězstvím kampaně britského deníku Daily Mail za legální zákaz sedmi podezřelých přídavných „éček“, jednak zvýší tlak na britskou vládní agenturu potravinářských norem (Food Standards Agency ), aby podpořila úplné zrušení chemických látek, které jsou spojovány s hyperaktivitou dětí.
 
FSA byla obviněna z naprostého selhání v podniknutí jakékoli rozumné akce poté, co byly zveřejněny alarmující výsledky výzkumu. Největším výrobcům v cukrářském průmyslu bylo oznámeno, že odstranění aditiv je jejich obchodním rozhodnutím. Řada vedoucích firem však své receptury odmítá změnit.
 
Nebezpečná aditiva, šest barviv a jedna konzervační látka, jsou běžně používána ve sladkostech, sladkých nápojích, koláčích, zmrzlinách a jiných zpracovaných potravinách.
 
Studie vedená Southamptonskou univerzitou odhalila, že průměrné děti bez předchozích známek hyperaktivity se po požití koktejlu z aditiv staly nezvladatelnými, hlučnými a impulsivními.  FSA poté pouze varovala rodiče, jejichž děti již prokazují známky hyperaktivity, že pokud se těchto aditiv vyvarují, chování jejich dětí se zlepší, což byl
přístup, který odsoudila jak řada vědců a zdravotníků, tak samotní spotřebitelé.
 
Premiér Gordon Brown řekl, že chce od FSA vidět důraznější kroky a že pokládá za nešťastné, že FSA nechává na rodičích, aby své děti chránili tím, že budou kontrolovat malé etiketky na výrobcích.
 
Aditiva, která byla podrobena výzkumu, jsou barviva tartrazin (E102), ponceau 4R (E124), žluť SY (E110), carmoisine (E122), quinoline yellow (E104) a červeň allura AC (E129), a konzervační látka benzoan sodný (E211).
 
Mezi značky Mars, které používají jedno či více těchto aditiv patří značky Starburst, Skittles, a dva výrobky M & Ms – arašídy a Choco. Mluvčí firmy řekl: „Starburst bude prostý všech umělých barviv do konce tohoto roku. Skittles bude prosty všech umělých barviv vyzdvižených studií Southamptonské university rovněž do konce tohoto roku. Již jsme odstranili čtyři zmíněná barviva z arašídů a čokolád M & Ms a do konce roku odstraníme i E104.“ Společnost aktivně řeší odstranění dalších barviv a aditiv.
 
Cadbury Trebor Bassett vyrábí velký sortiment populárních sladkostí, které v současné době obsahují jedno nebo více z podezřelých aditiv. Jedná se o žvýkačky Maynards wine, Bassett Murray Mints, Barratt Flumps a různé druhy jejích nových žvýkaček Trident. Společnost zrychlila program, v rámci kterého by jako odpověď na výzkum zcela přestala používat přídavné chemické látky. Mluvčí společnosti prohlásil: „Cadbury Trebor Bassett může potvrdit, že naslouchá zákazníkům a jsme rozhodnuti nahradit všechna umělá barviva v našich sladkostech do konce roku 2008. Zaznamenali jsme studii Southamptonské univerzity, ale již před zveřejněním jejích výsledků jsme začali s programem za nahrazení umělých barviv u našich největších značek jako Bassett´s Liquorice Allsorts a Jelly Babies. Všechny ostatní značky cukrovinek se stanou součástí tohoto programu před koncem roku 2007.“
 
A akci se připojí také výrobce cukrovinek Hadino, který  rovněž oznámil, že nahradí umělé přísady ve svých výrobcích přírodními alternativami do konce roku. Také hlavní britské supermarkety včetně Tesco, Sainsburys, Asda, Marks & Spenser a COOP se zavázaly odstranit umělá barviva z výrobků vlastních značek.