Brucela v potravinách – zdroje nákazy a možnosti prevence

Německý Úřad pro hodnocení rizik (Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR) aktualizoval informace z roku 2014.
Brucelóza je celosvětově jedním z nejčastějších bakteriálních onemocnění přenášených ze zvířat na člověka. Nejvýznamnější cestou přenosu je konzumace syrového mléka a sýrů ze syrového mléka, méně často syrového masa.
Ve střední a severní Evropě byla brucelóza u hospodářských zvířat úspěšně potlačena a v současné době se vyskytuje jen vzácně. Proto se v těchto zemích nákazy člověka téměř nevyskytují.
Riziko nákazy však hrozí při konzumaci potravin živočišného původu vyrobených v některých částech Středomoří, na Arabském poloostrově, Blízkém východě, v Africe a Střední a Jižní Americe. Při cestách do těchto oblastí by se v rámci prevence nákazy nemělo konzumovat syrové mléko a maso, stejně jako mléčné výrobky vyrobené ze syrového mléka. Toto doporučení platí i pro potraviny, jako je kozí nebo ovčí sýr, které se vyvážejí z endemických oblastí.
Co jsou brucely?
Brucely jsou bakterie, které netvoří spory, i přesto jsou ale velmi odolné. Mimo jiné jsou schopné přežívat bez hostitele několik dní v chlazeném syrovém mléce nebo jogurtu a několik týdnů až měsíců ve vodě při pokojové teplotě. Brucely mohou vyvolávat infekce u lidí i u zvířat. Ne všechny druhy jsou ale pro člověka patogenní. Většinu lidských infekcí způsobují druhy Brucella melitensis (brucelóza ovcí a koz) a Brucella abortus (brucelóza skotu), zatímco Brucella suis, původce brucelózy prasat, je u člověka mnohem vzácnější.
Co je to brucelóza?
Infekce způsobené brucelami se označují jako brucelóza. Brucelóza patří k celosvětově nejčastějším bakteriálním infekcím, které se přenášejí ze zvířat na člověka (tzv. zoonózy). U nemocných se objevují příznaky podobné chřipce s horečkou, zimnicí, nechutenstvím a únavou. Pro neléčenou brucelózu jsou typické kolísající horečky v průběhu delšího časového období. Pravděpodobnost úmrtí na neléčenou brucelovou infekci je nízká a činí méně než 2 %. Chronická brucelóza však může vést k onemocněním orgánů, např. k endokarditidě.
Jak se brucely přenáší na člověka?
Zdrojem infekce jsou především ovce, kozy a skot, méně často prasata. K přenosu může dojít přímo ze zvířat na člověka nebo prostřednictvím potravin živočišného původu. Přenos nákazy z člověka na člověka je velmi vzácný.
Kterými potravinami se mohou brucely přenášet?
Člověk se může nakazit prostřednictvím syrových potravin pocházejících z infikovaných zvířat. Většina infekcí je způsobena konzumací syrového kozího a ovčího mléka nebo sýrů a dalších produktů vyrobených ze syrového mléka těchto zvířat.
Jaká je situace v Německu?
Počet lidí trpících brucelózou závisí na tom, do jaké míry jsou v dané zemi brucelou postiženy chovy hospodářských zvířat. V Německu jsou stáda skotu, ovcí a koz od roku 2000 oficiálně prostá brucelózy. Čas od času se ale ohniska této choroby objevují v chovech prasat. Původce – bakterie druhu Brucella suis – jen vzácně vyvolává nákazy člověka. Brucella suis biovar 2, která se vyskytuje především u divokých prasat a zajíců, ale může být přenesena i na člověka a domácí prasata.
Brucelóza je nemoc podléhající hlášení. V letech 2001 až 2022 bylo v Německu každoročně hlášeno 20 až 60 případů brucelózy. V roce 2023 bylo hlášeno 71 případů nově infikovaných osob. Převážná část pacientů se nakazila během pobytu v endemické oblasti v zahraničí. Ve většině případů byla příčinou nákazy konzumace syrového kozího mléka a sýra vyrobeného ze syrového ovčího mléka.
Ve kterých oblastech hrozí riziko nákazy z tepelně neupravených potravin?
Brucelóza se vyskytuje především v oblasti Středomoří, na Arabském poloostrově, na Blízkém východě, v Africe a ve Střední a Jižní Americe. Na celém světě je každoročně hlášeno až 500 000 nových případů onemocnění.
Nejdůležitějším opatřením v prevenci brucelózy u lidí je kontrola tohoto onemocnění v chovech hospodářských zvířat. V severní a střední Evropě byla brucelóza zvířat důsledným sledováním a kontrolou téměř eradikována. Počet nakažených lidí v těchto zemích je adekvátně tomu nízký. V některých zemích sousedících se Středomořím je však brucelóza u hospodářských zvířat stále běžná. V Evropě jsou postiženy zejména Portugalsko, Španělsko, jižní Itálie, Řecko a Turecko.
Jak se mohou spotřebitelé chránit před nákazou brucelou z potravin?
Hlavní zásadou je nekonzumovat syrové mléko a maso. Potraviny by měly být zahřáty na teplotu 72 °C po dobu nejméně dvou minut. Relevantní je toto doporučení zejména pro syrové kozí a ovčí mléko a výrobky ze syrového mléka těchto zvířat, jako jsou sýry, které se vyrábějí v endemických oblastech. Doporučení se vztahuje nejen na cestování do těchto oblastí, ale také na konzumaci potravin, které se z těchto oblastí vyvážejí.