Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Brokolice jako lék proti rakovině do kategorie

Vlivy na zdraví - Archiv > Vlivy na zdraví - Archiv> Potravinářství - Archiv
Výživová doporučení > Výživová doporučení> Výživa - Archiv> Výživa - Archiv
Zemědělský a potravinářský výzkum > Zemědělský a potravinářský výzkum> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv

Brokolice jako lék proti rakovině

Vydáno: 10.2.2009
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Košťálová zelenina, především brokolice, květák a zelí, může pomoci proti nádorovému onemocnění.

Proti nádorovému onemocnění může pomoci košťálová zelenina! Především brokolice, květák a zelí. Právě tato zelenina obsahuje mimo jiné látku zvanou sulforafan, která má zjevné protinádorové účinky.
Košťálová zelenina snižuje riziko rakoviny prsu až o polovinu.
Po celém světě vědci provedli epidemiologické studie, které mají potvrdit léčivou vlastnost tohoto druhu zeleniny. Studie v Číně prokázala o polovinu nižší riziko rakoviny prsu u žen s vysokým příjmem košťálové zeleniny ve srovnání se ženami, které ji do svého jídelníčku nezařadily. 
 
Jiné studie potvrdily ochranný účinek - především brokolice - při nádorových onemocněních lymfatické tkáně, močového měchýře, prostaty a plic. Ve všech těchto studiích došlo ke snížení rizika uvedených nádorových onemocnění o třicet až padesát procent.
Zelenina pomáhá léčit
Již delší dobu víme, že strava bohatá právě na zeleninu a ovoce snižuje riziko vzniku rakoviny. Donedávna se ale nevědělo, proč tomu tak je. Časopis Public Library of Science zveřejnil výsledky studie, která se zaměřila právě na biologický mechanismus, podle něhož působí přírodní látky v lidském organismu.
Chemická látka I3C, která je obsažena v brokolici, květáku a zelí, dokáže "opravit" DNA v buňkách a tím zabránit jejich rakovinnému bujení. Tuto informaci potvrdili vědci z Georgetownské univerzity ve Spojených státech.
Další výsledky studie, která byla otištěna v časopise British Journal of Cancer, vysvětlují, jak zmíněné látky zřejmě zvyšují množství genů BRCA1 a BRCA2. Ty zabraňují předávání poškozených genetických informací na další generace buněk. Lidé s vadným genem BRCA jsou vystaveni vyššímu riziku onemocnění některými druhy rakoviny, jako například rakoviny prsu, vaječníků nebo prostaty.
"Teď je jasné, že funkce určujících rakovinných genů je ovlivňována složením naší potravy," potvrdil šéf vědeckého týmu Eliot Rosen. Podle něj ale ještě musí být funkce obou látek na geny prozkoumána na molekulární úrovni.
Zelenina a rakovina prostaty
Právě rakovina prostaty bývá u mužů po nádoru plic druhou nejčastější příčinou smrti. Odborníci  v USA se rozhodli vyšetřovat po dobu čtyř let více než devětadvacet tisíc mužů ve věku mezi 55 a 74 roky. Na počátku výzkumu neměl žádný z mužů rakovinu prostaty. Později se potvrdil nádor předstojné žlázy u 1 338 jedinců, u 520 mužů byla nalezena agresivní forma nemoci.
Muži, kteří během výzkumu uvedli, že hojně konzumují košťálovou zeleninu, měli až o čtyřicet procent méně agresivní formu nádoru prostaty v porovnání s muži, kteří zeleninu jedli minimálně. Projevilo se u nich 400 až 500 pozitivních změn v genech, proto se vědci domnívají, že podobné účinky bude košťálová zelenina mít i na jiné druhy nádorů.
"Předpokládáme, že podobné účinky bude mít i kapusta, květák, zelí, řeřicha a křen. Brokolice ale obsahuje nejvíce látky zvané sulforafan, která působí proti rakovině. Při této nemoci se některé geny ‚vypínají‘ a jiné naopak ‚zapínají‘. Brokolice pomáhá ‚zapnout‘ právě ty, které ničí rakovinné buňky,"  vysvětluje vedoucí výzkumu, biolog Richard Mithen.
(foto: Profimedia.cz)

Zdroj: iDNES.cz


Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018