Bezpečnost potravin

Brambory jsou ve Velké Británii nejbezpečnější potravinou

Vydáno: 23. 2. 2008
Autor:

Brambory jsou z hlediska potravinové intolerance v Británii nejbezpečnější potravinou.

Výsledky studie provedené laboratořemi YORKTEST (laboratoře specializované na provádění testů a analýz pro spotřebitele) ukázaly, že brambory, základní potravina pro miliony lidí, jsou z hlediska potravinové intolerance v Británii nejbezpečnější potravinou. Výsledky byly získány na základě prošetřování seznamu potravin, považovaných v Británii za nejbezpečnější a s nejnižšími alergickými reakcemi. Jako nejbezpečnější se v tomto směru ukázaly brambory. Podle údajů získaných od více než 8 000 pacientů, kterým byly prováděny testy na intoleranci potravin laboratoří YORKTEST, byla určitá intolerance na brambory zjištěna u méně než 1 % osob. Přes všechna pozitiva a nutriční kvalitu jsou brambory i potravinou spojovanou do jisté míry i s některými negativnějšími vlastnostmi jako je vyvolání příznaků IBS (Irritable Bowel Syndrome, symptom dráždivého tračníku), migrény, únavy či ekzémů. Spotřeba brambor v Británii je pozoruhodná, každý občan zde ročně zkonzumuje zhruba 100 kg brambor. Celkem se tak formou chipsů, bramborové kaše, vařených, pečených a restovaných brambor zkonzumuje ročně 5,5 mil. tun brambor. Zatímco některé potravinové intolerance jsou zpravidla způsobovány přílišným množstvím pravidelně konzumované potraviny jednoho typu, brambory jsou zřejmě v tomto směru výjimkou. Některé další potraviny ze seznamu potravin bezpečných pro konzumaci jsou např.  grapefruit (pouze 0,44 % pacientů vykazuje intoleranci), meruňky (0,61 %), ječmen (0,65 %) a citrony (0,68 %). Některé potraviny sice vykazovaly menší procento reakcí než brambory, ovšem při konzumaci v takovém množství jako se konzumují brambory by se toto procento výrazně zvýšilo. Dvacet procent veškerého přísunu potravin představují brambory. Nákupní košík čtyřčlenné rodiny obsahuje v průměru 13 % ovoce, takže brambory ze srovnání vycházejí jako naprostý vítěz a nejbezpečnější potravina v Británii.