Bezpečnost potravin

Botulismus u ovcí a koz

Vydáno: 15. 5. 2009
Autor:

Nové stanovisko FSA ke konzumaci masa a mléka z farem postižených botulismem.

Botulismus je způsobován botulotoxinem, toxickou látkou produkovanou bakterií Clostridium botulinum. Tento organismus se běžně nachází v půdě a v prostředí dokáže přežívat ve formě rezistentních spór.
Botulismus, který postihuje ovce a kozy (typ C a D) se liší od botulismu u lidí (typ A, B a E). Botulotoxiny identifikované u zvířat (C a D) se zřídka dávají do souvislosti s onemocněním u lidí. Není k dispozici žádná zpráva o případech botulismu u lidí z konzumace masa nebo pití mléka. Botulismus, který postihuje zvířata, je zřídka spojován s onemocněním u lidí. Jako preventivní opatření však Úřad pro bezpečnost potravin ve Velké Británii (FSA) doporučoval, že se žádné zvíře z farmy, kde je podezření na botulismus, nesmí dostat do potravinového řetězce.
Na základě nových vědeckých poznatků byl tento přístup nově revidován Poradním výborem pro mikrobiální bezpečnost potravin (ACMSF). Výbor doporučil, že se žádné nemocné zvíře nesmí nadále dostat do potravinového řetězce, avšak maso a mléko od zdravých koz a ovcí z téže farmy lze povolit.
Ve shodě s vyjádřením ACMSF změnil FSA své původní stanovisko, bude ale revidovat tento přístup, pokud se objeví nový důkaz, že botulotoxiny – typy, které se vyskytují u lidí – vedou k výskytu onemocnění u ovcí a koz. Zpráva ACMSF o botulismu u ovcí a koz je v příloze.
 
Příloha: ACMSF: Report on Botulism in Sheep and Goats (pdf, 168 kB, 30 stran)
 
Zdroj: FSA