Bezpečnost potravin

Boj proti MRSA

Vydáno: 31. 10. 2008
Autor:

Nizozemští vědci ověřují možnost úspěšně bojovat s multirezistentními baktériemi pomocí bakteriofágů.

řada bakteriofágů na hostitelské bakteriální buňce Multirezistentní baktérie Staphylococcus aureus (MRSA) vůči antibiotikům jsou v mnoha nemocnicích zdrojem velkých problémů, protože u pacientů s oslabenou imunitou mohou vyvolat nebezpečné infekce pooperačních ran.
 
V rámci výzkumu alternativních metod boje s tímto nebezpečným zárodkem nyní nizozemští vědci testují použití bakteriofágů, což jsou viry (bývají také označovány jako „požírači baktérií“), které jako hostitelské buňky využívají určité konkrétní bakteriální kmeny a tyto posléze zničí (lyzují). Na jatkách a v závodech na zpracování masa jsou bakteriofágy již delší dobu úspěšně používány v boji s nežádoucími baktériemi v průběhu procesu zpracování suroviny.
 
Výzkumný projekt, na kterém se kromě dalších podílí také univerzita se sídlem v nizozemském Utrechtu, podpořil finanční částkou ve výši 580 000 EUR holandský Produktschaft Vieh und Fleisch.
 
„Bakterienfresser“ gegen MRSA
Top Agrar, 2008, č. 10, s. S 15