Bezpečnost potravin

Bobule „goji“ – potravina nového typu

Vydáno: 9. 3. 2007
Autor: pospisilova

Na základě zjištění historie konzumace bobulí keře kustovnice čínské v Evropě bude rozhodnuto, zda se jedná o „novel food“.

Britský úřad pro potraviny FSA zjišťuje zda se do r. 1997 (než vstoupilo v platnost nařízení 258/97/ES o potravinách a procesech nového typu) v zemích EU konzumovaly plody Goji – kustovnice čínské (Lycium barbarum; čínsky kou-čchi; angl. – Chinese Wolfberries; dalším druhem je Lycium chinense), pokud ano, v jakém množství. Jedná se o oranžovočervené bobule rostoucí na keřích, pocházející z východní Asie, které se v místě původu konzumují čerstvé nebo se velmi šetrně suší a pak mohou být transportovány na velké vzdálenosti.

[http://www.agronavigator.cz/UserFiles/Image/Sukova/Kustovnice-cinska.jpg]

I v sušeném stavu mají světle červenou barvu, jsou velké asi jako sušené hrozinky, chutí připomínají něco mezi brusinkou, třešní a šípkem a pokud nezvlhnou, mají spíše křupavou konzistenci. Konzumují se buď samotné nebo se přidávájí do cereálních směsí, do ovocných koktejlů apod. Sušené bobule lze použít k přípravě čaje podobně jako šípky.
V čínské medicíně jsou tradičně používány pro své protizánětlivé a antioxidační vlastnosti (zpomalují proces stárnutí; posilují imunitní systém a stimulují podvěsek mozkový). Používají se i při závratích, zhoršeném vidění, chronickém kašli, lupénce, a také jako afrodiziakum. Z výživového hlediska je zajímavé, že jsou výborným zdrojem aminokyselin, minerálních a stopových prvků (např. zinek, železo, měď, vápník, selen, fosfor a germanium), vitaminů (především C, B1, B2, B6 a E), karotenoidů, beta-sitosterolu.
Řada obchodníků má zájem tyto plody v Evropě prodávat. Pokud FSA do 23. března 2007 nezíská informace o tom, že historicky byla jejich konzumace v Evropě signifikantní, budou považovány za potravinu nového typu.