Bezpečnost potravin

Blanšírování zeleniny a ovoce je účinný způsob povrchové dekontaminace virů, bakterií i pesticidů

Vydáno: 31. 3. 2020
Autor: Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ

Doporučení Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ

Množí se dotazy veřejnosti, jak nejlépe dekontaminovat zeleninu a ovoce v domácnostech. Aby to bylo bezpečné a nesnižovala se nutriční hodnota. Teplota 70ºC a vyšší, již po krátkou dobu (1-2 minuty), se např. podle WHO považuje za bezpečnou pro ničení nových koronavirů. Tato teplota platí také pro většinu bakterií (kromě termorezistentních). Odstraní se i většina pesticidů z povrchu zeleniny, případně ovoce. Metoda je použitelná i na bylinky a rostliny z přírody, teď před Velikonocemi. Je to stará známá metoda, běžně dostupná v domácnosti. Není potřeba používat chemické látky, jak začala doporučovat média. Snad kromě špetky soli, ale ani ta není potřeba. Vysvětlíme vám, jak na to. Vyzkoušeli jsme to.

Blanching.pdf Blanching.pdf (368.35 KB 31.03.2020 14:54)

prof. J.Ruprich a Mgr. S.Bischofová, CZVP SZÚ, 31.3.2020

 

Zdroj: Státní zdravotní ústav


Foto: Shutterstock