Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Biotech kvasinky poslouží jako strava ve vesmíru do kategorie

Aktuality > Aktuality

Biotech kvasinky poslouží jako strava ve vesmíru

Vydáno: 8.11.2022
Tisk článku
Autor: Gate2Biotech
Informace portálu Gate2Biotech

Když vezmete běžnou kvasinku, 3D tiskárnu a trochu pokročilé vědy, co dostanete? Všestranný a výživný potravinový systém pro náročné vesmírné cestovatele zítřka.

Kredit: Llorente et al. (2022), Nature Communications.Badatelé australské Macquarie University a centra ARC Center of Excellence in Synthetic Biology načrtli vizi pro programovatelný potravinový systém, který bude ve vesmíru vyrábět protějšky pozemských jídel, s jejich chutí, konzistencí a nutriční hodnotou.

Základním prvkem tohoto systému je populární kvasinka Saccharomyces cerevisiae. Má za sebou tisíce let tvrdé práce při pečení, vaření piva i výrobě vína. Buňky kvasinek jsou samy o sobě výživné. Obsahují hodně proteinů, sacharidy, něco málo tuku a většinu aminokyselin, které lidské tělo potřebuje získat v potravě. Pár bioinženýrských vylepšení a kvasinky poskytnou pokrmy se zvolenými živinami, chutí, barvou i konzistencí.

Jak uvádí vedoucí výzkumu Briardo Llorente z Macquarie University, podle všeho je nejlepším přístupem pro udržitelné dlouhodobé pilotované mise ve vesmíru výroba jídla přímo na místě.

Z předchozích studií vyplývá, že kompletní plnohodnotnou výživu, se všemi potřebnými živinami a vitamíny, která denně nasytí 50 až 100 lidí, lze získávat z jediného fermentačního reaktoru o objemu 3 tisíce litrů. I díky tomu je kvasinka S. cerevisiae slibným kandidátem pro vývoj potravinového systému, který uživí astronauty na dlouhodobých misích.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: The future of space food: Using bioengineered yeast to feed humans off-Earth (phys.org)
Zdroj obrázku: Llorente et al. (2022), Nature Communications.


Zdroj článku: Gate2Biotech

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021