Bezpečnost potravin

Biopotraviny prý nejsou zdravější

Vydáno: 4. 8. 2009
Autor:

Z výsledků britské studie.

Biopotraviny nejsou zdravější než konvenčně vyráběné potraviny. Vyplývá to z výsledků britské studie, která byla zveřejněna ve středu 29. července 2009.
Podle této studie nejsou důkazy o tom, že by biostrava přinášela nějaké zvláštní zdravotní výhody. Existují malé rozdíly ve výživové hodnotě obou typů potravin, ale není žádný důkaz o jejich zvláštním vlivu na zdraví populace, tvrdí britští vědci.
Do analýzy experti z londýnské školy hygieny a tropické medicíny zahrnuli 169 studií za posledních padesát let. Rozdíly v nutriční hodnotě se ukázaly u 55 z nich, řekl vedoucí výzkumu Alan Dangour.
Oba typy potravin mají přibližně shodný podíl vápníku, železa a vitaminu C. Liší v podílu dusíku a fosforu, pravděpodobně kvůli různým způsobům hnojiní. Týká se to plodin, masa, vajec a mléčných výrobků. Podle zprávy tyto rozdíly pravděpodobně nemají žádné důsledky pro na zdraví.
Zadavatelem studie byl britský Úřad pro kontrolu potravin (FSA). Podle ředitelky oddělení FSA pro spotřebitele Gill Fineové výsledky studie neznamenají, že lidé mají přestat jíst biopotraviny. Lidé se pro výsledky ekologického zemědělství mohou rozhodnout kvůli přístupu vůči chovaným zvířatům či ochraně životního prostředí.
Podle analytika britské organizace na podporu ekologického zemědělství Soil Association Peter Melchetta je třeba prozkoumat dlouhodobý vliv pesticidů na lidské zdraví. Průzkum byl proveden na malém množství studií a není průřezový, prohlásil Melchett. Dangour i FSA připustili, že jsou potřeba kvalitnější průřezové studie.

Zdroj: Agris