Bezpečnost potravin

Biochléb má poloviční uhlíkovou stopu než konvenční chléb

Vydáno: 12. 8. 2009
Autor:

Zjištění rakouské studie.

Objem CO2 spotřebovaný při produkci pšenice potřebné pro výrobu jednoho chleba je v ekologickém zemědělství poloviční ve srovnání s objemem CO2 v konvenční produkci.  
<!–//<![CDATA[
var m3_u = (location.protocol=='https:'?'https://bio-info.cz/openx/www/delivery/ajs.php':'http://bio-info.cz/openx/www/delivery/ajs.php');
var m3_r = Math.floor(Math.random()*99999999999);
if (!document.MAX_used) document.MAX_used = ',';
document.write ("“);
//]]>–>

1 kg chleba = 129 g CO2 v ekologickém zemědělství ve srovnání s 270 g CO2 v konvenčním zemědělství.
Rozdíl je především způsoben vysoce energeticky náročnými vstupy nutnými pro výrobu syntetických dusíkatých hnojiv používaných v konvenčním zemědělství. Kromě toho, ekologický způsob hospodaření zvyšuje objem organické hmoty v půdě – tím pádem může půda v ekologickém hospodaření vázat ročně až 1,5 tuny CO2 na hektar.
Zdroj:
(1) Studie "Klimaschutzkennzeichnung biologischer und konventioneller Lebensmittel", FibL Austria ve spolupráci s Hofer KG, 2009
(2) Prezentace Urse Niggliho, tisková konference, Vídeň, 27.5. 2009