Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Bezpečnost potravin: různé formy správné praxe do kategorie

Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv > Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv

Bezpečnost potravin: různé formy správné praxe

Vydáno: 5.10.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Přehled používaných správných praktik. Nově se zavádí “Good Nutritional Practice” (správná výživová praxe).
Pro zajištění bezpečnosti potravin se aplikují správné postupy (good practices). V současné době lze používané správné postupy rozdělit do tří kategorií:
1. správné postupy spojené s technologií výroby potravin (Good Manufacturing Practice, GMP; správná výrobní praxe);
2. správné postupy nepřímo spojené s problémy kolem potravin, tj. výzkum, vzdělávání, proškolování (Good Research Practice, GRP; Good Educational Practice, GEP; Good Training Practice, GTrP);
3. správné postupy týkající se chování spotřebitele – jeho manipulace s potravinami v domácnosti (Good Housekeeping Practice, GHKP).
 
Ukazuje se, že mohou existovat i jiné postupy zajišťování bezpečnosti potravin. Nově byl zaveden přístup nazvaný “Good Nutritional Practice” (GNP; správná výživová praxe). Dosavadní postupy je třeba nahradit GNP – postupem, který zahrnuje spotřebitele a je založen na modelu obsahujícím subsystémy z jiných správných praktik.
 
Více informací je k dispozici v příspěvku, který je připraven pro uveřejnění v časopise Trends in Food Science & Technology. Online přístup k tomuto časopisu zprostředkovává Knihovna ÚZPI.
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021