Bezpečnost potravin

Bezlepkové zrniny

Vydáno: 14. 4. 2007
Autor: pospisilova

Australský výzkumný a vývojový institut RIRDC provedl analýzu trhu „zdravých, bezlepkových zrnin“ (amarant, pohanka, quinoa, sezam, čirok, proso a teffu) naznačující  trendy v  oblasti spotřeby bezlepkových potravin.

Australský výzkumný a vývojový institut Rural Industries Research and Development Corporation  (RIRDC) provedl analýzu trhu „zdravých, bezlepkových zrnin“ – amarantu, pohanky, quinoi, sezamu, čiroku, prosa a teffu (Eragrostis) a její výsledky zpracoval ve zprávě Gluten-free Grains: A demand-and-supply analysis of prospects for the Australian health grains industry (September 2006, RIRDC publication No. 05/011). V rámci výzkumu současných trendů na trhu bezlepkových potravin bylo osloveno více než padesát producentů zdravých zrnin, primárních zpracovatelů cereálií (mlýny), výrobců a distributorů cereálních potravin v celém dodavatelském řetězci v USA, Kanadě, Francii, Švýcarsku, Británii, Irsku a Walesu. Poptávka po bezlepkových potravinách ve světě neustále vzrůstá, australský trh by měl uspokojit zhruba milion spotřebitelů, trpících celiakií nebo jinou formou lepkové intolerance. Rozsáhlá zpráva RIRDC je k dispozici na adrese