Bezpečnost potravin

Bezlepkové cereálie společnosti General Mills

Vydáno: 26. 4. 2008
Autor:

V receptuře bezlepkových cereálií Rice Chex byl ječný sladový sirup, používaný u klasického výrobku, nahrazen melasou.

Přední světový výrobce potravin, společnost General Mills vyvinula v rámci programu rozšiřování trhu „free-from“ potravin bezlepkovou variantu klasických amerických snídaňových cereálií obchodní značky Rice Chex. Podle společnosti pro analýzu trhu Mintel jsou „free-from“ potraviny velmi lukrativním segmentem trhu, který od roku 2000 vykázal nárůst více než 300 %. V receptuře bezlepkových cereálií Rice Chex byl ječný sladový sirup nahrazen melasou, čímž se výrobek stal vhodným pro spotřebitele s intolerancí lepku. Společnost rovněž učinila všechny potřebné kroky k tomu, aby se při výrobě předešlo křížové kontaminaci, a nový výrobek byl testován podle standardů FDA. Status bezlepkové potraviny je u nového druhu cereálií Rice Chex viditelně vyznačen na obalu. Společnost General Mills je partnerem kampaně nadace Celiac Disease Foundation zaměřené na zvyšování informovanosti o celiakii. Podle amerického ministerstva zemědělství USDA dosáhne hodnota trhu bezlepkových potravin v USA do roku 2010 1,25 mld. EUR (1,7 mld. USD) vzhledem k tomu, že každý 133 spotřebitel trpí celiakií.