Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Bazalka – bylinka králů do kategorie

Vlivy na zdraví - Archiv > Vlivy na zdraví - Archiv> Potravinářství - Archiv
Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele
Zvláštní výživa > Výživa - Archiv> Zvláštní výživa> Výživa - Archiv

Bazalka – bylinka králů

Vydáno: 30.3.2009
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Bazalka je vysoce ceněná bylina pro své aroma, chuť, léčivé účinky při zažívacích potížích, křečích břicha, nadýmání a zklidňující účinky.

Bazalka – jejíž jméno je odvozeno z řeckého Basileus – král, vyjadřuje respekt, který se této bylině již po staletí prokazuje. Domovem bazalky je pravděpodobně Indie. Dnes se však pěstuje po celém světě a obzvlášť v hojném množství ve Středomoří. Bazalka patří do čeledi hluchavkovitých, má charakteristické, velmi příjemné aroma, jenž naznačuje nádech hřebíčku a pepře.
Tato vysoce aromatická bylina je nepostradatelná ve středozemní kuchyni, všeobecně je ale vhodná k rajčatům, do pomazánek, salátů, omáček, těstovin, luštěnin, na drůbeží maso, ryby, korýše, do zeleniny a dokonce i dezertů. Bazalka je obzvlášť v dobrém souladu s ostatnímí středomořskými bylinami, jako je rozmarýn, oregano nebo fenykl.
Bazalka obsahuje hlavně silice (až 1,5 %) s hlavní složkou methylchavikolem (estragolem) a linalolem a přibližně 5 % tříslovin, flavonoidy, glykosidy, éterické oleje s eugenolem a ocimem, bazalkový kafr, tanin, cinoel a jiné látky.
Bazalka zvyšuje žaludeční činnost (snižuje napětí hladkého svalstva trávicího traktu a zvyšuje vylučování trávicích žláz), snižuje nadýmání, podporuje chuť k jídlu, usnadňuje odhlenování, působí protizánětlivě a mírně antibioticky. Protože bylina zklidňuje, bývá její aplikace vhodná i při nespavosti, migréně, mentální vyčerpanosti. Bazalka také podporuje tvorbu mateřského mléka a léčí afty v ústní dutině.

Více informací o bazalce
Potravinářská Revue, 2009, č.2, s.27

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018