Bezpečnost potravin

Balené zmrzliny, mražené krémy

Vydáno: 25. 5. 2009
Autor: berankova1

Správné značení balených zmrzlin a mražených krémů, požadavky na jakost, složení a skladování.

Značení, jakost, složení a skladování balených zmrzlin a mražených krémů upravuje Vyhláška č. 77/2003 Sb., která stanovuje požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje, ve znění vyhlášky č. 78/2005 Sb. Vyhláška se vztahuje pouze na výrobky vyrobené u nás v České republice a výrobky dovezené z třetích zemí do EU přes Českou republiku.
Na obalech zmrzlin a mražených krémů musí být uvedeny všechny údaje v českém jazyce. Na obale nesmí chybět: název výrobku, datum minimální trvanlivosti, jméno a adresa výrobce, dovozce nebo obchodníka, údaj o složení a množství výrobku. Důležitou informací je i tzv. zdravotní upozornění o nepříznivém vlivu na zdraví člověka. Zdravotní upozornění se většinou týká látek vyvolávajících u citlivých osob alergické reakce nebo přítomnosti fenylalaninu. Mezi nejznámější alergeny, které by se v mraženém krému mohly objevit, patří ořechy, arašídy, mandle, sója, vejce, lepek atp.  Každý mražený krém musí být rovněž označen údajem o přípustném způsobu skladování.
Na obale musí být uvedeno, že jde o mražený krém (zmrzlinu) a musí být specifikováno jaký, např. smetanový, mléčný, s rostlinným tukem, vodový, ovocný, sorbet. Dále musí být uvedena použitá ochucující složka např.: vanilkový, jahodový, malinový, meruňkový, citrónový, pomerančový, oříškový, pistáciový, čokoládový, karamelový, kávový, kakaový, názvem použitého druhu ovoce.
Mražený krém, který byl ochucen pouze látkou určenou k aromatizaci, se v názvu výrobku označí slovy "s příchutí", s výjimkou vanilkového ochucení.

Konzistence mraženého krému musí být jemná, hladká, krémovitá, bez hrudek, větších krystalů a velkých vzduchových bublin; výrobek může obsahovat viditelné částice přidaných ochucujících složek v nerozmělněné formě. Na kvalitu zmrzliny má vliv i způsob skladování.
 Mražený krém mléčný a mražený krém smetanový nesmí obsahovat záměrně přidaný jiný tuk a bílkoviny než je mléčný tuk a mléčné bílkoviny.
 Jako ovocná složka se používá ovoce, ovocná dřeň, ovocná šťáva nebo jiný ovocný výrobek. Ten může být čerstvý nebo konzervovaný.
 Ovocnou složku u mraženého krému ovocného a mraženého krému sorbet lze nahradit suchými skořápkovými plody nebo pastami ze suchých skořápkových plodů.
 Mražený krém vodový a mražený krém sorbet nesmí obsahovat žádný záměrně přidaný tuk.
Mražený krém se musí uchovávat při prodeji o teplotě minus 18 °C a nižší, v mrazicích boxech a mrazicím zařízení, schopných udržet jeho teplotu a vybavených ukazatelem teploty vzduchu umístěným na viditelném místě. Teplota ve všech bodech mraženého krému během doby skladování nesmí být vyšší než minus 18 °C. Zmrazování roztátých výrobků a jejich uvádění do oběhu není dovoleno.

Rady pro nákup a zacházení:
 vyhněte se zmrzlinám s poškozenými, špinavými nebo zdeformovanými obaly
 nikdy nekupujte rozteklé, polámané nebo jinak zdeformované výrobky
 vyhněte se výrobkům pokrytým vrstvou ledu nebo s velkými ledovými krystaly
 zkontrolujte teplotu v chladicím boxu (na mrazícím boxu byl měl být teploměr)
 nikdy znovu nezmrazujte jednou rozmrazené výrobky
 vždy zkontrolujte datum minimální trvanlivosti
Článek "Balené zmrzliny, mražené krémy".

Zdroj: SZPI