Bezpečnost potravin

Bakteriokiny redukují kolonizaci drůbeže kampylobakterem

Vydáno: 18. 9. 2006
Autor:

Aplikace bakteriokinů může být významnou strategií pro snižování kolonizace drůbeže kampylobakterem.

Bakteriokiny redukují kolonizaci drůbeže kampylobakterem
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 51564 ; Vydáno : 17.9. 2006 ; Autor : Ing. Pavla Schneiderová
Aplikace bakteriokinů může být významnou    strategií pro snižování kolonizace drůbeže kampylobakterem.
Kampylobakter je hlavní bakterií,  která vyvolává onemocnění lidí z potravin. Většina drůbeže a drůbežích produktů je kontaminovaná kampylobakterem. 
Redukce množství  nebo eliminace těchto patogenních bakterií z chovů drůbeže je zásadním opatřením pro snížení  kampylobakteriových infekcí u lidí.
Jedna z možností jak snížit kolonizaci drůbeže patogenními mikroorganizmy je užití konkurenčních nepatogenních mikroorganizmů. Tento postup byl popsán v roce 1973 a byl úspěšně použit při likvidaci kontaminace drůbeže salmonelami. Aplikace konkurenčních mikroorganizmů však nepůsobí stejně při likvidaci  kampylobaktera.
Vědci zjistili, že určité bakterie produkují metabolity, které inhibují růst kampylobaktera in vitro. Tyto metabolity nazvané bakteriokiny jsou proteiny přirozeně produkované bakteriemi, které ničí nebo inhibují růst jiných bakterií.  Na rozdíl od antibiotik není u bakteriokinů znám toxický účinek a mají úzké spektrum působnosti. Antimikrobiální účinek  bakteriokinů byl využit již dříve při ochraně potravin.
V roce 2005 bylo zjištěno, že bakteriokiny produkované určitými kmeny Bacillus circulans a Paenibacillus polymyxa  inhibují in vitro růst kampylobaktera. V další studii redukovaly   čisté bakteriokiny aplikované ve formě  kapslí do krmiva  kolonizaci střeva brojlerů Capylobacterem jejuni. Účinnost těchto bakteriokinů nebyla  zatím stanovena u krůt.
V pokusech provedených v USA hodnotili účinnost bakteriokinů proti kolonizaci  trávicího traktu krůt Campylobacterem coli a sledovali jejich vliv na morfologii trávicího traktu.