Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Bakteriální toxiny – současný stav do kategorie

Rizikové faktory - Archiv > Rizikové faktory - Archiv> Potravinářství - Archiv

Bakteriální toxiny – současný stav

Vydáno: 13.4.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Jsou popsány různé typy alimentárních bakteriálních toxikóz spojených se stravováním.
Jsou popsány hlavní příčiny bakteriálních alimentárních otrav, a to stafylokokové enterotoxikózy, otravy vyvolané kmeny Clostridium perfringens (u nás prakticky již nezaznamenávané), otravy vyvolaná kmeny Vibrio parahaemolyticus, dále botulismus, a konečně nespecifické toxikózy, které mají svoji příčinu v metabolické aktivitě některých saprofytických bakterií v potravinách. Jednotlivé skupiny toxikóz jsou popsány a uveden jejich výskyt, působení a produkce štěpů s toxickým účinkem, např. biogenní aminy. Riziko hrozí u nevhodně skladovaných potravinových surovin, kde pozdější tepelné ošetření sice likviduje vlastní bakterie, ale nikoliv jejich toxiny vzniklé předcházející metabolickou činnosti těchto mikroorganismů.
 
Hrubý, S., Petráš, P.: Bakteriální toxiny – současný stav. Výživa a potraviny, 62, 2007, č. 2,   s. 30-32
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021